2360 кръводарители за 2016 г. в ОТХ при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД

2360 са преминалите кръводарители през Отделението по трансфузионна хематология в областния стационар за отминалата 2016 г. От тях 1864 са дарилите за близки и родственици и едва 476 доброволни и безвъзмездни кръводарители. От общата цифра на преминалите кръводарители през ОТХ лица 1844 са мъже, а 421 жени.
Кръводарилите без прекъсване повече от 2 години са 1203-ма, а с прекъсване повече от 2 години – 736 души.
Цифрата на общия брой кръводарявания в Отделението по трансфузионна хематология /взета кръв на място/ от 1 януари до 31 декември м.г. са 2323. Извършени са и две подвижни акции където кръводарителите са били общо 37 на брой.
За януари т.г. пък цифрата на кръводарителите е 167 души.


Днес кръв за първи път дари и 19-годишният Йордан Стефанов от Лясковец, с А1 (+ ) кръвна група. Младият мъж твърди, че това е неговият начин да направи добро. Така той следва и примера на баща си – 41-годишният Свилен Стефанов, с 0 (+) кръвна група, който винаги дарява доброволно и безвъзмездно от 2013 г. насам. Така в един ден баща и син дариха за 13-ти и за първи път.
Бащата Свилен откровено признава, че първоначално се решил да дари кръв заради отпуската, която щял да вземе. След две кръводарявания заради 2-та почивни дни обаче забелязал, че се чувства добре след кръвовземането и така до днес. Нищо лошо не ми става, не боли, напротив чувствам се по-лек и тонизиран, признава той. Приемствеността между баща и син личи и в местоработата им – служители са на „Ден и нощ” ООД гр. Горна Оряховица.


Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и ОТХ им благодарят, като им пожелават дълги години да могат да даряват доброволно и безвъзмездно кръв! Това означава, че ще са в отлично здраве, няма да приемат медикаменти и ще помагат на хора, които не познават и чийто живот зависи от дара който те оставят!