Хирурзи отстраниха огромен тумор от крака на жена

ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТСТРАНИХА ОГРОМЕН ДВУКИЛОГРАМОВ ТУМОР ОТ КРАКА НА ЖЕНА. Образуванието се е намирало на лявото бедро в областта на меките тъкани на пациентката и е с внушителните размери 28 см дължина, 16 см ширина и 6 см дебелина.

Туморът е нараствал в продължение на повече от 10 години, но 59-годишната жена е отлагала отстраняването му заради страха от операцията, разказа д-р Божидар Ангелов – началник на Първа хирургия в МОБАЛ.

Операцията бе направена вчера сутринта и продължила около 2 часа. В отстраняването на образуванието участват хирурзите д-р Божидар Ангелов и д-р Пламен Ангелов, както и д-р Габриела Лазарова от отделението по реанимация и интензивно лечение. След операцията жената се чувства добре и в началото на следващата седмица предстои да бъде изписана. Очаква се да излязат резултатите от изследванията на тумора, за който се предполага, че е доброкачествен.

Туморните образувания на меките тъкани са често срещани, но не и с подобни размери, обясни д-р Божидар Ангелов. Пациентката, която е от община Горна Оряховица, се е оплаквала от болки в левия крак, съпроводени с чувство на тежест и изтръпвания, но въпреки това дълго е отлагала операцията. Подобни структури са много опасни, тъй като могат да засегнат кръвоносните съдове и нерви на крайника. Затова преди операцията на жената са направени допълнителни изследвания с ултразвук и скенер, допълни д-р Ангелов.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“