Развитието на специалистите и модернизирането на условията на труд са сред основните приоритети, които си поставя новият изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев

Специалистът по акушерство и гинекология пое ръководството на областната болница за втори път, след като защити успешно своята управленска програма пред Министерството на здравеопазването и спечели конкурса за директорския пост.

„Работата в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е кауза за мен. Това е първата болница у нас, построена от българи за българи. Строена е изцяло с дарения и доброволен труд на местните хора, а когато е официално открита на 2 януари 1867 година, е единствената болница в страната, която се издържа със средства от населението, без участието и намесата на турската власт. Въпреки трудностите и по онова време, големият благодетел Михаил Кефалов дарява лични средства за лекарства и консумативи, успява да спечели и много съмишленици, а благодарение на тях, болницата е достъпна и безплатна за всички. Вярвам, че развитието, модернизацията и най-вече инвестирането в потенциала на специалистите, които работят тук, е кауза за цялата общественост в област Велико Търново!“, споделя д-р Илиев.

Д-р Даниел Илиев си поставя за цел в най-скоро време да бъде създаден обществен съвет, който да подкрепя и развива инициативи в областната болница, които биха довели до по-качествен лечебно-диагностичен процес за всички пациенти.

„Идеята е в обществения съвет да бъдат ангажирани хора и институции от всички общини на област Велико Търново, а инициативите, които могат да бъдат реализирани чрез него, могат да бъдат както финансови, които да помагат за подобряването на материално-техническата база, така и морални, от които да произлизат идеи за осигуряване на по-добра медицинска грижа за пациентите. Както е казал Христо Ботев: „Кой с каквото може да помага – богатият с парите, ученият с ума“. За да може великотърновската болница да върви напред, въпреки финансовите трудности, било то на държавата, било то от друго естество, за да може да мотивираме и младите специалисти да идват и да специализират тук. Важно е да можем да ги устройваме битово. Искам да благодаря специално на община Велико Търново, че създаде фонд „Заедно“ за подкрепа на млади специалисти, които ще останат да работят и да се развиват. Искам да изкажа специална благодарност на фондация „Америка за България“ и на „Ротари клуб – Велико Търново“ за големите структурни промени, ремонт, оборудване и обзавеждане на детско отделение в момента. По всякакъв начин и бих приветствал повече такива инициативи.

Една от основните задачи в момента е укрепването и решаването на кадровите проблеми в някои отделения. Именно към това ръководството на областната болница е насочило усилията си. Наред с това стои и въпросът с развитието на специалистите, което е от ключово значение за осигуряването на по-добра здравна услуга за пациентите.

„Искам да изкажа своята огромна благодарност към всички лекари, медицински сестри и специалисти, които работят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, които в тези трудни за всички времена, продължават да са отдадени неуморно на пациентите и на това най-голямото и структуроопределящо лечебно заведение в областта да заема водещо място на здравната карта на страната“, казва д-р Илиев.

В момента се изпълнява мащабният проект за изграждане на ново спешно отделение, което трябва да стане факт в следващите месеци. Наред с това в болницата започва да се изгражда и нов център за спешна медицинска помощ. Тези два проекта се финансират от Министерството на здравеопазването. Ангажимент на болницата е проектирането и изграждането на връзката между двете звена и осигуряването на лесен достъп на линейките.

„Молим за разбиране пациентите по време на този преходен период, който неминуемо ще създаде някои неудобства, както за тях, така и за медицинските специалисти“, подчертава д-р Илиев.

До края на година трябва да бъде завършен и ремонтът на детско отделение, който е част от инициативата „Светулка“ и се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и „Ротари клуб – Велико Търново“.

Поетапно в болницата ще се ремонтират и подобряват условията в някои от отделенията от База I, където материално-техническата база има нужда от подмяна.

„Здравето е основна ценност за българина и ние, чиято мисия е да се грижим за него, ще положим всички усилия жителите на всички десет общини на област Велико Търново да имат лесен достъп до качествена медицинска грижа“, категоричен е още д-р Даниел Илиев, изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.