Продължават нововъведенията в Отделението по ортопедия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Д-р Трифон Трифонов въведе нов достъп при ендопротезирането на тазобедрената става усвоен по време на курс по тазобедрено ендопротезиране при проф. Рьотингер, по- рано тази година.

„Достъпът на Рьотингер е анатомичен, което означава, че не се прерязват мускулите движещи тазобедрената става, а се достига между тях. Това довежда до редуцирана следоперативна болка, намалена честота на луксация и дава възможността пациентите да се изправят и проходят в деня на операцията“, разказва операционния екип, извършил първата такава интервенция във Великотърновската болница.

Пациентът е възрастна жена на близо 80 години, която постъпила в Ортопедичното отделение с фрактура на бедрената шийка. Операцията била извършена във вторник от д-р Трифон Трифонов и д-р Калоян Йорданов – специалисти по ортопедия и травматология, д-р Мирослава Маринова – специалист по Анестезиология и Реанимация, д-р Габриела Лазарова – специализант по Анестезиология и Реанимация, м.с Николова и м.с. Атанасова, санитар Славкова.

Достъпът на Рьотингер заедно с рутинно използваният заден достъп въведен от д-р Калоян Йорданов и страничен достъп въведен от д-р Тодор Табаков, позволяват на ендопротезистите да индивидуализират и оптимизират оперативното лечение според нуждите и особеностите на пациентите, с цел достигане на отлични следоперативни резултати.