При голям интерес премина Деня на отворени врати в неврологичното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

В навечерието на Световния ден за борба с инсулта, началникът на неврологията в областната болница д-р Евгени Недялков извърши безплатни профилактични прегледи на пациенти от различни възрастови групи.

Намаляването на основните рискови фактори и редовната профилактика стоят в основата на превенцията на заболяването, напомнят специалистите.

Данните показват, че хората с предсърдно мъждене (ПМ) са 5 пъти по-склонни да получат инсулт в сравнение с останалата част от населението. Поради това, след 50-годишна възраст, е добре да се направи скрининг за предсърдно мъждене. Ако се открие такова, трябва да се направи консултация за адекватно лечение, което да намали риска от инсулт.

Не на последно място овладяването на стреса, депресията, гнева и безпокойството е изключително важно за предотвратяване на инсулта. Ключова роля за превенцията му имат и редовната физическа активност, борбата с наднорменото тегло чрез оптимално здравословно хранене, избягването на тютюнопушенето и намаляването на консумацията на алкохол.

Мозъчният инсулт е състояние, при което заради нарушения в кръвоснабдяването на мозъка се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение. Той може да засегне всеки човек, по всяко време, навсякъде и изисква оказването на незабавна медицинска помощ. Затова съветът на специалистите в тази област е – при първите признаци на инсулт, сред които – нарушения в говора, двойно виждане, изтръпване или слабост в някой от крайниците, световъртеж, замайване – пациентът да бъде откаран в болница най-късно до 4 часа след инцидента. Закъсненията могат да увредят сериозно мозъка, увеличавайки вероятността от тежка дългосрочна инвалидност и дори смърт.

С инициативата Ден на отворени врати МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” се включи в националната кампания, организирана от Асоциацията за Инсулт и Афазия.