Отделението по ортопедия на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” е на едно от водещите места по брой извършени ортопедични операции в страната

Отделението по ортопедия на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” е на едно от водещите места по брой извършени ортопедични операции в страната. Това показва едно от послените проучвания, направено сред 23 областни и университетски болници у нас от младия ортопед д-р Калоян Йорданов. В класацията не участват частни лечебни заведения.

Данните сочат, че Великотърновската болница се намира на едно от водещите места в класацията, съпоставено с 2–3-4 пъти по-големи населени места.

Така например Отделението се нарежда на 8-ма позиция по брой извършени големи операции на долен крайник – 245, като на първите две места са болниците “Св. Георги” – Пловдив 803 и “Св. Ана” – Варна – 586. Най -много средни операции на долен крайник отново са извършени в Пловдивската болница-708, а в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” са 149, като в дъното на класацията са болниците във Видин – 44 и Кюстендил – 41. Великотърновската ортопедия е на челните места и по брой извършени Алопластики на тазобедрена и колянова става – 92, като отново Пловдивската “Св. Георги” са най-много -357, следвана от ИСУЛ-314.

В края на класацията остават болниците в Кюстендил и Перник, където не е извършена нито една такава операция. Водещото място на Отделението по ортопедия в МОБАЛ” Д-р Стефан Черкезов”, показва, че през последните години голяма част от пациентите не само от Велико Търново, но и от съседните области и градове, избират да се доверят на екипа от професионалисти там.