Кампания за превенция на сънната апнея организират специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Инициативата е на кардиолога д-р Тихомир Стоев и д-р Цветан Дряновски, който е специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия.

Двамата специалисти ще извършват безплатни профилактични прегледи на 13 и 14 ноември от 8:00 до 12:00 часа в кабинет 303.

Необходимо е желаещите да запазят предварително час на телефон: 062/52 66 05.

Според проучвания от последните години почти всеки пети мъж и всяка десета жена страдат от някаква форма на сънна апнея.

Сънната апнея представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Последствията от тях са ниско ниво на кислорода в кръвта и нарушено качество на съня. При дългогодишно боледуване тези отклонения повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, висока пикочна киселина, затлъстяване) и централно-мозъчни нарушения (висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия).

Сред основните рискови фактори за развитието на заболяването е наднорменото тегло, структурни промени в носа и гърлото като увеличени сливици, увеличен мъжец и т.н., честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, наличието на гастро-езофагеален рефлукс и роднини от първа линия със сънна апнея.

Затова е изключително важно заболяването на бъде открито и лекувано навреме, а в основата на това стои профилактиката.