Д-р С. Маринова и д-р В. Лъчезарова с успешно обучение в Института по донорство и трансплантации в Барселона

ЗАКОНЪТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАНИ, ТЪКАНИ И КЛЕТКИ ТРЯБВА СПЕШНО ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН. Това заяви д-р Сибила Маринова – началник на Отделението по анестезиология и реанимация в търновската болница, която е и координатор по донорство. Повод за искането й е последният случай от 13 декември, в който 66-годишна жена с рядката кръвна група АБ положителна изпадна в мозъчна смърт и не успя да стане донор. Единствената й близка и законен наследник е нейната племенница – дъщеря на брата на починалата, която дава съгласие за донорство, но заради сега действащия закон това не се случва. Причината е, че според нормативните уредби само близките по права линия могат да дадат съгласие за донорство. Това са съпруг или съпруга, майка, баща, брат, сестра, син или дъщеря, но не и други роднини. В закона не е посочено също кой може да даде съгласие за хората, които нямат близки.

„В България законът е направен така, че ако някой приживе иска да стане донор, той не може да изрази това свое желание. В момента може да се изрази само несъгласие. Ако законът бъде променен, в което силно се надявам, и бъде направен така, че да може човек да изрази своето съгласие да бъде донор приживе, няма да имаме подобни пречки, както при последния случай, при който можеха да бъдат спасени поне два човешки живота”, заяви д-р Сибила Маринова.

Тя допълни, че това е седми случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт в търновската болница за тази година, а донорските ситуации са три. Три са и отказите, които са получили от близките на починалите пациенти. За 2015 г. имаше 4 случая на пациенти в мозъчна смърт и 3 донорски ситуации, отчетоха вчера д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, с която са координатори по донорство за Великотърновска област. Те се срещнаха със свои колеги лекари и специалисти по здравни грижи, за да дискутират темата и проблемите, с които се сблъскват в практиката си. Срещата им бе финал на започналата през октомври информационна кампания в търновските училища за разясняване на донорството.

Междувременно д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова получиха сертификати за успешно проведено обучение в Института по донорство и трансплантации в Барселона. Това ги превръща в пълноправни международни обучители на координатори по донорство. Двете лекарки са сред малцината медици у нас, почерпили опит от Испания.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“