Д-р Сибила Маринова взе участие в Европейския конгрес по интензивна медицина в Париж

Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Сибила Маринова участва в Европейският конгрес по интензивна медицина, който се проведе от 20 до 24 октомври в Париж.Това е едно от най-престижните събития в областта на интензивната медицина в света. Веднага след завръщането си у нас, д-р Маринова разказва, че едно от основните неща, които тази година били представени на конгреса е пейсирането на диафрагма.

В Париж този метод е бил представен от италиански професор. Диафрагмата е дихателен мускул, който като всеки друг атрофира, ако не се използва. Това е състояние, в което често изпадат пациентите, които са поставени на продължителна апаратна вентилация.

Новият метод позволява на диафргамата да бъде поставено устройство, което работи на принципа на пейсмейкърите, които се поставят на сърцето, но може да извежда и резултатите на монитор. Като препоръките на световните специалисти са възможно най-рано пациентите да бъдат извеждани от изкуственото дишане и преминаване към процеси, в които и самите те имат участие.

По време на конгреса в Париж, в продължение на два дни се състояха и мастър класове, в края на които всеки от участниците получи и сертификат за участието си.

По време на конгреса, бяха представени презентации,свързани с някои от най-важните теми в сферата на интензивно лечение. Участниците от цял свят имаха възможност да водят и дебати по темите „Травма“, „Апаратна вентилация“, „Екстракорпорално кръвообращение“, „Сепсис“, „Хеморагичен шок“. Като част от едно от най-престижните събития в областта на интензивното лечение бяха и изложбени зали, както и симулационни центрове, в които бяха пресъздадени върху манекени – бронхоскопия, екстракорпорално кръвообръщение и апаратна вентилация.