Два нови холтера и ЕКГ дариха от Ротари клуб на Кардиологичното отделение в МОБАЛ

Два нови холтера, с които може да се прави 24-часов запис на сърдечния ритъм и стационарен ЕКГ апарат дариха от Ротари клуб на Отделението по кардиология в МОБАЛ д-р Стефан Черкезов. Модерната апаратура беше връчена от президента на търновския клуб Калоян Ганев, а дарението беше прието от началника на отделението д-р Хараламби Бенов.

Стойността на дарението е близо 13 000 лв., а средствата са събрани по време на благотворителен бал на Ротари клуб- Велико Търново в края на миналата година.

„Надяваме се апаратите да бъдат от полза за превенция и последващо лечение. Повече хора да ги ползват превантивно и наистина да свършат това, за което са предназначени“, сподели президентът на Ротари клуб Калоян Ганев и подчерта, че той и колегите му ще продължат да работят в полза на обществото.

Днешното дарение се случи в навечерието на 113-та годишнина от основаването на Ротари клуб България. Тази година ще се навършат и 80 години от създаването на първия Ротари клуб в старата столица, сподели пост президентът адвокат Митко Минев.

Изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев благодари за дарението и посочи, че жестът е ценен за времената, в които живеем. Той подчерта, че здравеопазването има хроничен недостиг на средства и с новата апаратура ще бъде облекчена работата на лекарите в отделението.

Началникът на Кардиологията д-р Хараламби Бенов посочи, че до момента отделението е разполагало само с два холтера, които са близо 20 годишни. Сериозно амортизирал бил и стационарният ЕКГ апарат.

„Отдавна имахме нужда от по-съвременна техника. С помощта на тези апарати ние можем да следим 24-часа сърдечния ритъм на пациента. По този начин ще можем да диагностицираме всички ритъмни нарушения и да проведем подходящото лечение“, сподели д-р Хараламби Бенов.

Михаил МИХАЛЕВ

RegNews.NEТ