Мъж с рядко заболяване бе спасен в кардиологично отделение

Сабри Мустафов от Велико Търново е приет преди четири дни със силни болки в гръдната област, започнали внезапно и преминаващи към гърба. След направените изследвания лекарите установяват тежкото заболяване и болният веднага е настанен в интензивния сектор на отделението. „Пациентът е с т. нар. интрамурален хематом, или кръвоизлив в стената на аортата, който се разпростира от дъгата на аортата чак до бъбречните артерии. Състоянието е изключително сериозно, тъй като заболяването е с голяма смъртност и може да бъде диагностицирано само с помощта на спирален скенер, с който разполага отделението по образна диагностика в болницата и е единствен в региона. Този апарат е водещ в диагностиката на някои сърдечносъдови заболявания, като тези на аортата”, обясни д-р Хари Бенов, началник на кардиологичното отделение в областната болница. В момента пациентът се чувства добре и е стабилизиран.

По традиция с настъпването на есента и зимата състоянието на пациентите със сърдечни заболявания се обостря. Статистиката показва, че през последните няколко години броят на болните, лекувани в кардиологичното отделение на МОБАЛ, се е увеличил с около 1000 души. През 2010 – 2011 г. в него са лекувани около 1900 пациенти годишно, а през 2012 г. с откриването на инвазивния сектор техният брой се увеличава на 2600 души. За тази година очакванията на лекарите е техният брой да достигне над 3000, тъй като от началото на годината до края на септември са лекувани 2370 пациенти, заяви д-р Бенов. Над 160 са пациентите с поставени кардиостимулатори за тези девет месеца, които са не само от областта, но и от съседни региони. Пейсмейкърите, или кардиостимулаторите, се поставят на пациенти с ритъмни нарушения и досега това ставаше предимно в университетските болници.

„Кардиологията не е само инвазивна, тук лекуваме голяма гама от сърдечносъдовите заболявания – пациенти с ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, исхемична болест, възпалителни заболявания на сърцето, с остър коронарен синдром”, обясни д-р Хари Бенов. Целогодишно отделението, което разполага с 46 легла, от които 6 интензивни и 4 ревматологични, е пълно с пациенти от различни области. Най-често болните постъпват от Спешното отделение с остър коронарен синдром или обострена сърдечна недостатъчност или са изпратени от личните лекари и по-малки лечебни заведения. При необходимост те се консултират и с други специалисти от останалите отделения – съдови специалисти, нефролози, ендокринолози, невролози, което е от изключително значение при лечението на сърдечноболните, които в повечето случаи страдат и от други хронични заболявания. Често болните, подложени на инвазивни изследвания, се налага да бъдат включени на диализно лечение, което позволява на многопрофилните болници като търновската да реагират навреме и да назначат адекватно лечение на пациента.

С откриването на Регионалния онкодиагностичен център в МОБАЛ възможностите на лекарите в областта на диагностиката значително се увеличи най-вече заради ядрено-магнитния резонанс и спиралния скенер, каза още д-р Бенов. Той допълни, че при пациентите с болки и стягане в гърдите или отклонения в кардиограмата се препоръчва коронарография. Макар че много от пациентите се притесняват от нея, методът дава важна информация на лекуващия лекар за състоянието на болния, тъй като се виждат и най-малките подробности в коронарното дърво и позволява веднага да се пристъпи към лечение.

Скоро бе обявена и обществената поръчка за закупуване на нов ангиограф за МОБАЛ на стойност 1, 5 млн. лв., който ще е чисто нов, произведен тази година. Вече е предвидено той да бъде разположен на мястото на стария рентген, като по този начин лечебното заведение ще разполага общо с два ангиографа, които ще се използват не само в областта на кардиологията, но и на при лечението на периферносъдови заболявания.

Весела БАЙЧЕВА, в-к Борба