5,8 млн. от „Кауфланд“ вече са по сметките на болницата, веригата започна да проектира

145 хил. прибира и Община В. Търново от сделката

„ЦЯЛАТА СУМА ПО СДЕЛКАТА ОТ НЕДОВЪРШЕНИЯ ХИРУРГИЧЕСКИ БЛОК С „КАУФЛАНД“ ВЕЧЕ НИ Е ПРЕВЕДЕНА, ИЗГОТВЕН Е И НОТАРИАЛНИЯТ АКТ за сградата и прилежащата земя“, информира вчера шефът на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев.

Издължаването на пълната сума се забави около месец заради жалба срещу процедурата по продажбата. И Административният съд в старата столица, и Върховният съд обаче са се произнесли, че всичко е наред и процедурата е напълно коректна и прозрачна, разбра „Борба“. Община Велико Търново също спечели немалка сума от реализирането на сделката. Заради 2,5-те % местен данък, с които се облага всяка продажба на имот, в местната хазна влизат 145 хил. лв., което е рекорд за последните години. Директорът на лечебницата д-р Филев още веднъж подчерта, че милионите от веригата ще се използват само за обединение между двете болнични бази, по което също вече се работи. В областната болница започна ремонт на топлата връзка пред централния вход, на интензивно и кардиологично отделение. Той се финансира с 280 хил. лв. от средствата за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването.

МЕЖДУВРЕМЕННО СТАНА ЯСНО, ЧЕ ВЕРИГАТА ВЕЧЕ ПРОЕКТИРА СВОЯ ОБЕКТ ДО ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА И се очаква строителството му да започне през пролетта. Той ще е разположен на площ от 18,9 дка с подходи откъм улиците „Краков“ и „Никола Габровски“. Както „Борба“ вече съобщи, обектът ще е с напълно нова визия и най-модерният на „Кауфланд“ у нас. Около 2 млн. ще струва разрушаването на 9-етажния хирургически блок, като доста солено ще излезе и депонирането на отломките. След като теренът бъде изчистен, ще са нужни около 3 месеца да се направи новият магазин. Представители на „Кауфланд“ вече са осъществили контакт с Община Велико Търново, за да запознаят местната власт с инвестиционните си намерения.

Стилян НАЙДЕНОВ

в. „Борба“