58 бебета проплакаха за 20 дни в АГ-отделението на областната болница

58 бебета проплакаха от началото на годината в отделението на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Девет от тях са дошли на бял свят вчера, от които и двойка близнаци момиченца.

Мария Христова бе обявена днес за акушерка на 2016 година по време на тържеството за Деня на родилната помощ – 21 януари, в акушеро-гинекологичното отделение.   Номинацията обяви Мима Митева – председател на организацията на специалистите по здравни грижи в старата столица. Мария Христова е с 32 години стаж в професията, като повечето от него е бил в родилното отделение в Елена. Тя е добър пример за всички, сподели началникът на отделението доц. д-р Светлозар Стойков. Той благодари на екипа си, на ръководството на болницата и на дамите от „Зонта“ клуба във Велико Търново за отличната работа, подкрепата и доброто партньорство и подчерта, че през изминалата година ражданията в реновираното отделение във Велико Търново са с 40 процента повече от предходната година.Те достигнаха цифрата 1083. Ражданията с цезарово сечение са били 391, преждевременните раждания 100, а недоносеността 9.23 на сто при 13.38 за 2015 година. Броят на извършените операции в акушеро-гинекологичното отделение във Велико Търново през 2016-та са 1302, при 1026 за предходната година. 94 са ендоскопските. Доц. Стойков увери, че с колегите си се чувстват благословени, защото имат честта за поемат първи новия живот в ръцете си. Той сподели, че в екипа специализират млади хора, опит трупат и бъдещите акушерки от филиала във Велико Търново на Варненския медицинския университет.

С празника и постигнатите резултати колегите си поздрави директорът на областната болница д-р Стефан Филев.
За поредна година дамите от „Зонта“ орисаха първото бебе на 2017 година. Малкият Теодор получи поздравителен адрес от председателя на клуба във Велико Търново Анелия Вълева, комплект сребърни монети и подаръци.

Специален поздрав за всички в празничния ден в родилното отделение поднесоха таланти от танцов клуб „Търновград“ с ръководител Бонка Бонева.

Даниела Лазарова

„Общинско радио Велико Търново“

сн. Даниел ЙОРДАНОВ