5 специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ получиха признанието на пациентите церемонията „Лекарите, на които вярваме“

На 26.09.2022 г. в зала 6 на НДК се проведе тържествената церемонията на 12-ото издание на кампанията „Лекарите, на които вярваме“, организирана от в-к „24 часа“. От МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ присъстваха изпълнителният директор д-р Красимир Попов, д-р Иван Андронов, д-р Кина Николова, доц. д-р Светлозар Стойков, д-р Яна Колева и д-р Любослав Шкварла. Церемонията започна с обобщен анализ на предварително попълнена анкета, включваща 10 теми за устойчив модел на здравеопазване. Всички доктори от МОБАЛ отговориха задълбочено и обстойно на поставените въпроси от в-к „24 часа“. Специален гост на церемонията беше служедният министър на здравеопазването – д-р Асен Меджидиев.
„Приветствам инициативата на в-к „24 часа“ – „Лекари, на които вярваме“, която е едно признание за безкористния и хуманен труд на медиците. Те заслужават това! Щастлив съм, че от болницата, която ръководя, бяха наградени 5 колеги. Това е признание за екипа, който работи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Надявам се тази инициатива да стимулира труда на колегите в тяхната човеколюбива професия.“, сподели след приключването на церемонията изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, д-р Красимир Попов.
Д-р Любослав Шкварла благодари за признателността на пациентите и доверието, което са му гласували. Той заяви, че всеки ден целият му екип работи за тяхното здраве и се стреми да постигне максимални резултати. Д-р Шкварла смята, че е хубаво да има такива платформи за оценка на лекарската работа, защото това е стимулиращо и кара лекарите да се движат напред. Специалистър благодари и на в-к „24 часа“ за инициативата, която е благородна, но и позволява на медиците да оценят системата, както и да помислят за нейното усъвършенстване. За него здравето трябва да е личен приоритет и отговорност на всеки, а лекарите трябва да са пазители на това исконно право.
На въпрос от анкетата „Да се промени ли генерално философията на системата – от здравноосигурителна каза монополист към конкуриращи се осигуротелни каси?“, доц. д-р Светлозар Стойков отговаря, че според него философията на здравоосигурителната каса належащо трябва да бъде променена, като се създадат няколко такива и се избегне монополът. По този начин ще се повиши нивото на контрол и ще се създаде конкуренция. „Отличието, което получих, е както за мене, така и за цялото отделение. Сертификатът е признание за умение, професионализъм и отдаденост към пациентите. За мене във всяка сфера са важни екипността и професионализмът.“,коментира д-р Яна Колева. В анкета, попълнена за „24 часа“, доктор Колева споделя, че болниците трябва да са високотехнологични, с добре обучени кадри и възможност за използване на телемедицината. „За да изберат младите лекарската професия, те трябва да бъдат мотивирани, обучени добре за спешна медицина, с която стартира най-често професионалният им път. Медицинското образование трябва да бъде обвързано с практиката, за да може младите колеги да имат самочувствие при стартиране в клиничната практика.“, заяви д-р Колева след церемонията. Д-р Кина Николова благодари за получената награда, която за нея е оценка за цялостната работа на екипа на отделението към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. „Вярвам, че ще има приемственост от млади кадри, които да са добре обучени, с хъс и желание за работа, да получават нужното възнаграждение и работят всеотдайно.”, допълни д-р Николова. В анкетата, направена от вестник “24 часа”, тя сподели, че всеки заслужава равен достъп до качествено здравеопазване. „Важно е да успеем да съвместим качествено лечение и удовлетвореност на пациентите. Болниците могат да са по- малко на брой, но модерно оборудвани, поддържани и с отлично подготвен персонал.” Относно финансирането по клинични пътеки д-р Николава смята, че настоящият вариант не е най-оптималният, защото “се лекува само по основно заболяване, а придружаващите остават пренебрегнати и недофинансирани”. Д-р Иван Андронов също благодари за признателността.