24-ма се отзоваха на апела ни да дарят безвъзмездно кръв

blood1Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД и Отделението по трансфузионна хематология изказва сърдечна благодарност на всички медии /печатни и електронни, с регионално и национално разпространение/, които популяризираха апела за набиране на доброволни кръводарители в дните 29 февруари, 1 и 2 март 2016 г.

Благодарение на тази медийна съпричастност в Отделението по трансфузионна хематология безвъзмездно дариха кръв общо 24-ма души. В първия ден – 29 февруари т.г. кръв дадоха 6-ма мъже и една жена, на 1 март дарителите бяха 3-ма мъже и 4-ри жени, а в последния ден – 7 мъже и 3 жени.

Измежду 24-мата кръводарители имаше такива, които за първи път прекрачват прага на Отделението по трансфузионна хематология, както и дългогодишни дарители от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Лясковец. Средната възраст на преобладаващата част от хората, отделили време да помогнат и спасят живот, бе от 25 до 35 години, следвани от тези на 20 до 25-годишните /предимно студенти/.

Дарената кръв ще бъде използвана за лечението на болни в спешен и планов порядък, настанени в най-голямото лечебно заведение – МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, както и всички други стационари в областта.

Истинска и най-заслужена благодарност, признание, заслужават самите безвъзмездни дарители на кръв. Достойни за уважение са и малцината, които отделиха време, но поради медицински и/или законови показания бяха върнати, т.е. не можаха да дарят кръв. Но дори и те помагат, като мотивират близките и познатите си да дарят и да чувстват удоволствие от това, че помагат на човек в нужда и дори спасяват живот.

Сн. Даниел Йорданов