23 души дариха кръв в храма „Свети Николай“ на Цветница

На Цветница Неделното училище в храма „Свети Николай“ във Велико Търново се превърна в кръводарителски пунк. Хората идваха в църквата да почетат един от най-светлите християнски празници, като заедно с това 23 души дариха кръв. От медицинския екип на Отделението по трансфузионна хематология заявиха, че това е една от най-успешните акции по кръводаряване. Шефът на екипа Снежана Василева коментира, че са върнали само една млада дама, тъй като е тежала едва 47 кг, а нормата за кръводаряване е теглото да е над 55 кг.

11 мъже и 12 дами станаха кръводарителите на Цветница. Две от жените носят хубави имена на цветя – Кремена и Маргарет, съобщи Василева.

Да се провежда кръводарителска акция на Цветница вече стана традиция. Тя преминава под мотото „Запали свещичка, дари живот!“. Желаещите да дарят кръв трябва да са здрави и да не употребяват лекарства, припомниха от екипа. Освен това преди самото кръводаряване се прави медицински преглед и изследване на кръвта. Ако има някакъв проблем, то самото кръвовземане се отлага за друго време. Всеки работен ден от 9,00 до 13,00 часа всеки може да дари кръв в Отделението по трасфузионна хематология при областната болница. Началникът  д-р Мариана Витанова споделя, че всяка кръвна група е ценна. Хубавото е, че по време на Цветница има млади хора, които кръводаряват за първи път. Това става кауза на живота им.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

в. „Янтра ДНЕС“