21 януари – празник за всички акушерки и акушер-гинеколози

21 януари е Денят на родилната помощ – професионален празник за всички акушерки и акушер-гинеколози. Отбелязва се в знак на благодарност към труда на всички, които пряко оказват или са непосредствено свързани с осъществяването на акушерска помощ – грижа за родилката и новороденото.

По традиция празникът е значимо събитие за всички служители на oтдeлeниeто по акyшepство и гинeкoлoгия пpи МОБАЛ “Д-p Ст. Чepкeзoв”, с началник доц. д-р Светлозар Стойков и изпълняващата длъжността старша акушерка Ренета Дикова. В празничния 21 януари към тях се присъединяват и колегите им от неонатологичното отделение на областния стационар, с началник д-р Кина Николова и старша акушерка Диана Димитрова, без които грижите за новородените са немислими.
Празникът т.г. бе с начален час 11:00, на ет. III в Стара болница. Въпреки утежнената зимна обстановка той отново събира гости и приятели на лекари и акушерки. Председателят на Дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в най-голямото лечебно заведение /ЛЗ/ – Мима Митева, изненадва с нарочен поздрав и подарък всяка една от акушерките в АГО на стационара: Таня Стоянова, Мария Христова, Марияна Попова, Елена Спасова, Олга Димитрова, Евшен Мехмедова, Тодорка Колимечкова, Галина Петрова, Мария Ненчева, Пенка Трифонова, Величка Тотева, Стела Христова, Севдалина Илиева, Невена Цветанова и старшата акушерка Ренета Дикова. От съсловната организация на професионалистите по здравни грижи оказват уважение и на колежките си от неонатологично отделение, с общ поздрав към старшата акушерка Диана Димитрова и акушерка Светлина Цачева. Благопожеланията им споделят и мед. сестри Цветка Христова, Павлинка Шакир, Величка Божкова, Жулиета Иванова, Русанка Великова, Краси Николова, Светланка Богданова, Галина Волкова, Мария Марчева и Мария Нешена, защото работата в грижата за бъдещите майки и техните рожби е екипна.
Дългогодишни участници в тържеството са дамите от „Зонта Интернешънъл клуб”, на които е поверена честта да орисат първото бебе на годината – роденият в 0:50 ч., на 1 януари т.г., Кристиян. Момчето е рожба на 31-годишната Красимира Илиева от Павликени. Проплаква с тегло от 2820 гр. и височина 43 см, под грижите на д-р Василена Топузанска и акушерката Евшен Мехмедова. Припомняме, че в първата половина на декември м.г. клубът зарадва ОАГ-то с поредно дарение на медицинска апаратура и оборудване за 8 000 лв.
Поздрав, с дар за празнуващите връчи и ръководството на ЛЗ – изпълнителният директор д-р Стефан Филев и главната медицинска сестра Йорданка Минекова. Поздравителен адрес бе връчен и от името на директора на филиала на МУ – Варна във Велико Търново – доц. Диана Димитрова, чиято първа професия е акушерската.
Празника уважи и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
Аплодисменти със сърдечна благодарност за всички акушерки, акушер-гинеколози и гости на тържеството отправиха към таланта на танцов клуб „Търновград”, с художествен ръководител Бонка Бонева. Те озвучиха и разиграха празника в едно с традицията на българския фолклор. Спазвайки повелите на обичая ръцете на доц. д-р Светлозар Стойков бяха измити и колкото капки и пръски се получиха в резултат на това, толкова години живот в здраве и късмет пожелаха всички за българските деца и техните майки.
Денят на родилната помощ е време за равносметка на дейностите и качеството на медицинските услуги, които областната болница предоставя за всички родилки и новородените им. Справката за дейността на родилното отделение за м.г. показва, че в него са осъществени 654 броя раждания, от които живородените деца са 664, а мъртвородените – само едно, поради преждевременно раждане. 11 от ражданията са от многоплодна бременност /близнаци/. Родоразрешенията с Цезарово сечение са 215 на брой, а със седалищно предлежание. От родените деца 89 са преждевременни със степени на надоносеност. Това са 13,38 на сто от общо родените бебета в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”.
Качеството на медицинските услуги и компетенциите на персонала в неонатологията на стационара личи от данните за детската смъртност. За 2015 г. тя е най-ниска от 2008 г. насам – само две починали деца от общо 664.