21 доброволци се отзоваха на апела да дарят кръв

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД и Отделението по трансфузионна хематология изказва сърдечна благодарност на всички медии /печатни и електронни, с регионално и национално разпространение/, които популяризираха апела за спешна нужда от доброволни кръводарители с кръвна група А.
От 23 януари, когато бе обявена кризисната нужда от дарители с кръвна група А, до вчера /30 януари/ 21 доброволци дариха кръв. 15 от тях бяха с А кръвна група. Най-голяма благодарност към всички тях! Благодарност за проявената хуманност, за отделеното време и най-вече за съпричастността да дарят в полза на човек, когото не познават и чийто живот зависи от дара който те оставят!


Такъв дарител е 21-годишната търновка Симона Петрова, която дари кръв за 4-ти път. Нямах търпение да стана на 18 година и да започна да дарявам кръв. Първият път бях още ученичка, в 11 клас, в ЕГ “Проф. Д-р Асен Златаров”. Вярвах, че няма нищо страшно в това. Повечето хора не го правят. Страдат от предразсъдъци, имат опасения, които са напълно неоправдани, разказва студентката по „Компютърни науки“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методи“. Твърди, че немалко от познатите й искат но не могат да дарят кръв, по ред причини. Някои приемат медикаменти, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат необходимото минимално изискуемо тегло от 50 кг.
Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Желаещите да дарят са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 ч. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.