17 ноември – Световен ден на недоносеността

МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов“, Община Велико Търново
и фондация „Нашите недоносени деца“

организират празник по повод
СВЕТОВИНЯ ДЕН НА НЕДОНОСЕНОСТТА
на 17-ти ноември т.г. в сладкарница „Неделя“

Начало: 10:30 ч.
Поканени са всички семейства с деца родени с ниско тегло, под 2500 гр., и лекувани в ННО в областния стационар, който тази година отбелязва своята юбилейната 150-та годишнина.
Специално за събитието поздрав към родителите, медиците и децата ще отправят малчугани от ЦДГ „Соня“ и ученици от музикалните паралелки при СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново.
Пред родители и гости по темата за „Ретинопатия при недоносеното дете. Ранна профилактика и лечение“, ще говори началникът на Отделението по неонатология д-р Кина Николова.
Тържеството в сладкарница „Неделя“ няма да завърши без сладко изкушение – празнична торта.
Във времето от 13:00 до 16:00 ч. специалистите от Отделението по неонатология при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ ще извършват безплатни прегледи на недоносени деца на място в стационара.
По традиция от 17:30 до 18:00 ч. крепостта “Царевец” ще бъде осветена във виолетово. Това e цветът, избран от ЗСО, който ангажира световната общественост към тежките проблеми на новородените c ниско тегло.
От началото на 2017 г. досега преминалите през Отделението по неонатология недоносени бебета са над 120 на брой. Най-голям е процентът на децата родени с тегло от 2000 до 2500 гр. Само 2 бебета са били с тегло под 1000 гр. Това се дължи на добрата акушеро-гинекологична помощ, която бременните жени получават от търновските специалистите. Високо рисковите недоносени деца своевременно биват насочвани към Университетската болница в Плевен.