12 души бяха спасени от търновските хирурзи по време на празниците

ОБЩО 12 ПАЦИЕНТИ СА ПОСТЪПИЛИ ПО СПЕШНОСТ В ПЪРВА ХИРУРГИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ. В 9 от случаите лекарите извършват сложни животоспасяващи операции, продължили часове, разказа д-р Божидар Ангелов – началник на отделението. Хирургът отчита, че натовареността на екипа е била много по-голяма в сравнение с предходните години, а приетите болни са с тежки заболявания и усложнения. Докато повечето хора почиваха, той и колегите му д-р Пламен Ангелов, д-р Владимир Христов, д-р Красимир Митрев и д-р Димитър Георгиев работиха на пълни обороти през четирите почивни дни.

Двама от пациентите постъпват за спешна операция заради усложнение от жлъчно-каменна болест, довело до тежко възпаление на жлъчния мехур и перитонит. За първи път е направена и лапароскопска операция по спешност на една от пациентките, която влиза в операционната зала точно на Разпети петък. Обикновено лапароскопските интервенции се извършват планово, а при спешните случаи се правят отворени операции, но в този случаи хирурзите избират по-щадящия вариант за лечение.

„Имахме също трима пациенти с дифузни перитонити. При единия пациент имаше тежко усложнение вследствие на онкологично заболяване на коремните органи. При втория случай пациентът имаше съдово заболяване на червата, при което бяха премахнати голяма част от тънките черва и част от дебелото. Операцията продължи 6 часа”, разказа д-р Божидар Ангелов. По време на празниците хирурзите спасяват и пациент с перфорация на язва на дванайсетопръстника. По спешност постъпват за операция и двама пациенти с увреждане на белите дробове вследствие на спонтанен и на травматичен пневмоторакс. Останалите два тежки случаи са на хора със сепсис, допълни д-р Ангелов. Най-възрастната пациентка, която постъпва при тях, е на 91 години. Подобно струпване на тежки случаи в празничните дни не е обичайно, отчитат лекарите, въпреки че пролетта благоприятства обострянето на заболяванията на храносмилателната система. В тези случаи обаче спешните операции не са следствие на прекаляване с храната по празниците, каквито са най-често случаите в празничните дни, а на заболявания, довели до усложнения.

„Жлъчно-каменната болест не е невинно заболяване и не бива пациентите, които имат камъни в жлъчката, да отлагат оперативното лечение. Всеки човек гледа, когато се успокоят болките, да отложи лечението. Но всяка една операция, която няма алтернатива като лечение, е по-добре да бъде направена по-рано, преди да се стигне до усложнение”, съветва д-р Ангелов. Допълва, че в отделението освен класическите отворени операции се извършват и лапароскопски, които се прилагат основно при пациентите с жлъчно-каменна болест. Годишно при тях постъпват над 1000 пациенти от цялата област. Вчера графикът за операции през настоящата седмица бе запълнен и бяха приети петима нови пациенти. Първият работен ден започна също с „голяма” планова операция, обясни д-р Ангелов. Според него през последните години се наблюдава срив в здравната култура на хората, които масово черпят информация от интернет. „Когато човек чете непозната за него информация, я чете както дяволът евангелието. А неправилната интерпретация води до лоши резултати”, категоричен е д-р Божидар Ангелов и съветва хората да търсят помощ от специалист, а не да се лекуват сами.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“