10 000 лв. за закупуване на очен кохерентен томограф събраха от „Лайънс клуб“ – Велико Търново

В събота от клуба организираха благотворителен мач на стадион „Трифон Иванов“. Зрителите наблюдаваха на живо срещата между отборите на ЛК ВТ ЯНТАР “Лайънс аматьори” и детско-юношеската школа на ФК “Етър”, набор 2011, с треньор Свилен Василев.
Вечерта от клуба събраха десетки съмишленици на есенен бал, по време на който също се събраха средства за благородната кауза.
Офталмологичният скенер е необходим за нужните на очно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той дава възможност за детайлна диагностика чрез най-съвременните методи за изследване. Това е безконтактна заснемаща система за томография и биомикроскопия, която дава детайлни изображения на ретината и достоверни анализи при проследяването на глаукома. Устройството е предназначено и за кръстосани, и триизмерни сканирания на тъкани, както и за заснемане на очното дъно чрез лазерен сканиращ офталмоскоп.

Необходимата сума за закупуването му възлиза на над 130 000 лв., а в събота беше поставено само началото на поредица от благотворителни събития, които ще подкрепят каузата.

„Решихме чрез тези две инициативи да поставим началото на благотворителна кампания за закупуването на този изключително важен апарат за офталмологичното отделение на областната болница и се надяваме да намерим подкрепата на великотърновци. Тази кауза не е избрана случайно, защото „Лайънс“ преди всичко е организирано в началото на XX век за борбата срещу зрителните проблеми на хората“,

сподели Павлина Владева, която е сред членовете на клуба.

„Аз бих искала да призова всички граждани на Велико Търново да се включват в благотворителните инициативи на нашия и на другите сървиз клубове, защото всички те имат своята обществено значима мисия Това са каузи, които касаят здравето на всички деца и възрастни в областта. Закупуването на тази апаратура е много важна за нуждите на отделението по офталмология на великотърновската болница“

призова Розалина Панова, която също е част от организаторите.

Изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев също подкрепи благотворителната кауза на „Лайънс клуб“ – Велико Търново и благодари на всички организации и дарители, които активно подпомагат развитието и модернизацията на отделенията, с което показват своята съпричастност към бъдещото на най-голямото лечебно заведение в областта.