10 000 лв. в подкрепа на трансплантираните атлети спечелиха д-р Сибила Маринова и водещият Светослав Иванов

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство д-р Сибила Маринова и водещият на предаването „120 минути“ по BTV се включиха в благотворителния сезон на предаването „Стани богат“.

Тази неделя специалното издание на предаването беше посветено на каузата „Донорство“. Три двойки участници седнаха на стола на богатството и показаха завидни знания, с които успяха да спечелят средства за три различни инициативи, свързани с донорството.

Д-р Сибила Маринова и Светослав Иванов решиха да подкрепят със спечелената сума българските трансплантирани атлети, които завоюваха огромен успех на Световното първенство за трансплантирани, което се проведе в Пърт, Австралия. Там плувецът Георги Пеев, който е трансплантиран със сърце и бъбрек, стана световен шампион на дистанцията 100 метра бруст в група 40-49 години. Вторият български участник Огнян Ганчев, който също живее втори живот след трансплантация на сърце, завоюва бронзов медал в дисциплината 100 метра гръб.

„Това беше истинско тържество на живота“, заяви в предаването д-р Сибила Маринова.

Двамата участваха на Световното първенство без нито лев финансиране от държавата.

„Нашата цел е да допринесем затова да не трябва бъдещите атлети да търсят сами пари, за да участват на подобни форуми. Важно е да има организация, която да им дава възможност и подкрепа, за да мислят само за състезанието“, разказа още водещият Светослав Иванов.

Сумата, която д-р Маринова и Светослав Иванов спечелиха, отговаряйки вярно на 11 въпроса ще бъде използвана за участието на българските трансплантирани атлети на следващия голям спортен форум – Европейското първенство, което ще се проведе през 2024 година.