Чрез вертебропластика в неврохирургията към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ успешно стабилизират фрактура на прешлен на гръбначния стълб

За 30 минути оперативната интервенция връща здравината на прешлените.

На 03.09.2022 г. в отделението по неврохирургия към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново е извършено успешно стабилизиране на фрактура на прешлен на гръбначния стълб чрез вертебропластика. В операцията са участвали д-р Николай Мойнов – началник на неврохирургия при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и д-р Преслав Петков – лекар специализант в същото отделение.
Пациентката е 59-годишна, получила фрактура на Първи лумбален прешлен след падане от височина. Постъпва с много силни болки и невъзможност да се движи.
След оперативната интервенция, продължила 30 минути, болките отзвучават, пациентката е раздвижена и се чувства добре. Консуматива, използван при операцията, изцяло се поема от НЗОК.
Жената възстанови движенията на долните крайници в пълен обем и предстои да бъде изписана.
Използваният метод е показан предимно при жени с остеопороза и травматични увреди на прешлените. С минимален болничен престой позволява бързо възстановяване и запазване трудоспособността на пациентите.
На 11.09.2022 г. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ същата оперативна процедура ще бъде направена на друг пациент.