Четвърта донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” за 2017 г.

На 1 юни т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 48-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на тежка мозъчна исхемия – мозъчен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е пореден случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и четвърти реализиран донор.
Късно вечерта на 1 юни екип на УБ „Лозенец“ взе донора, за извършване на експлантация на черния дроб и бъбреците на 48-годишния мъж. Така на 2 юни черният дроб на донора беше трансплантиран в УБ „Лозенец”, а бъбреците в Александровска болница.
Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап, към този момент д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара съобщи, че реципиентите са добре.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение, както и на д-р Ваня Лъчезарова – другият координатор по донорството в стационара.
Към момента, на тежката загуба за семейството на 48-годишния мъж, чакащите за трансплантация на бъбрек и черен дроб българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1067 души. От тях 1015 са нуждаещите се от бъбрек, а 52-ма от черен дроб. /бел.: статистиката е по данни на ИАТ към 09.05.2017 г. видно на http://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php/