„Частица от теб може да бъде за някого целия свят”

14825688_10202397933545172_1658015707_n

Поредица събития в подкрепа на донорството инициират координаторите по донорство на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”  АД д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и д-р Ваня Лъчезарова.  Поводът е седмицата на донорството – 24 – 28 октомври, а за инициативите подкрепа оказва и Изпълнителната агенция по трансплантация.  

На 21 октомври /13:00 ч./ координаторите по донорство на областната болница във Велико Търново влизат в час при тийнейджърите в ЧПГ „Аркус”.

В понеделник – 24 октомври /12:30 и 13:30 ч./ са лекциите в ПМГ „Васил Друмев“.

Във вторник – 25 октомври лекции в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” ще имат курсисти от Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново. В 19:00 ч. в двора на болницата ще бъде запалено голямо сърце, като символ на това което е същината на донорството – да дадеш шанс за живот след смъртта.    

В сряда – 26 октомври /12:30 ч./ ще са лекциите пред по-големите ученици в СУ „Вела Благоева”.

В четвъртък – 27 октомври /11:30 ч./ ще бъде срещата на координаторите по донорство  с тийнейджърите в Професионалната гимназия по моден дизайн. Час по-късно, в Малката зала на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД на близките на всички донори, за тази година, ще бъдат връчени статуетки „Звезди”. Те са предоставени от Изпълнителната агенция по трансплантации и израз на благодарност към роднините на онези чиято смърт даде шанс за живот на много други. Връчването на статуетките ще направи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, в присъствието на ръководството на областната болница и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и д-р Ваня Лъчезарова.

На 31 октомври координаторите по донорство влизат в час при гимназистите в Езиковата гимназия в старопрестолния град „Проф. д-р Асен Златаров”.

Целта на всички срещи е младежите да бъдат запознати с дейностите, свързани с донорството и трансплантациите, установяването на мозъчна смърт и ползите от донорството.  Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще отговарят на всички въпроси на учениците и ще споделят с тях впечатления за развитието на трансплантациите в България в последните години. Промяна има и тя е резултат от информираността на обществото за донорството, като високохуманен акт на човешка солидарност.

Учениците ще се запознаят със същността на донорството и с условията, на които трябва да отговаря човек, за да стане донор. Така сами ще осмислят девиза на националната кампания в подкрепа на донорството  – „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.