Уролог-андрологът д-р Георги Лазаров изнесе лекция в МОБАЛ ‘‘Д-р Стефан Черкезов‘‘

Често пациентите се обръщат към специалист, едва когато вече имат проблем, алармира известният специалист в експозето си в рамките на Месеца на мъжкото здраве.
В началото на ноември, обявен за месец на мъжкото здраве, се проведе лекция, организирана по инициатива на изпълнителния директор на Великотърновската болница МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Красимир Попов и гост специалист от ПСАГБАЛ ‘‘Св. София‘‘ д-р Георги Лазаров.
Темата на лекцията бе „Ниско нормални нива на тестостерон при млади мъже‘‘. Лекцията беше открита от д-р Красимир Попов. „Бихме искали да възобновим една много добра традиция в тази болница да осъществяваме срещи, колегиуми и симпозиуми по различни и актуални здравни теми, които представляват интерес за общественото здравеопазване и лечебно-терапевтичния процес.“, каза изпълнителният д-р Красимир Попов по повод на инициативата.
„При мъжете над 30-годишна възраст често настъпва понижение на нормалното ниво на тестостерон. Появата на тези проблеми води до еректилна дисфункция и либидото. Други сериозни нарушения са: повишаване нивото на холестерола, на триглицерините и на кръвната захар. Оплодителната способност също се засяга”, поясни д-р Лазаров. Според изследвания, направени от авторитетния специалист, това води и до развитие на доброкачествено уголемяване на простата и влияят много на мъжкия организъм – появяват се горещи вълни, обилно изпотяване през нощта, повишена нервна възбудимост, напълняване, нарушения в паметта и когнитивните способности. Като извод от неговата дългогодишна практика като андролог той споделя, че пациентите обикновено се обръщат към специалист, когато вече имат определен проблем. Според него пациентите, които си правят профилактичен преглед са рядкост. По-голяма част търсят лечение на определен проблем и покрай него се открояват и други смущения в организма. Д-р Лазаров завърши лекция със съвет всички мъже да ходят на преглед поне веднъж годишно, да си създадат здравословен режим на хранене и да имат умерена двигателна активност.
След приключване на лекцията, д-р Лазаров отговори на въпроси и заяви, че неговите обстойни и задълбочени проучвания по темата ще продължат. След презентацията на уролог-андрологът събитието продължи с лекцията на доц. Диана Димитрова, директор на Филиала на Медицинския университет – Варна. Нейната тема беше „Биологични основи на сексуалното поведение”.
Събитието предизвика голям интерес и двамата лектори планират техните съвместни научни лекции да продължат и в бъдеще.