Търновски лекари спасиха крака на мъж от Дебелец

ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” СПАСИ ОТ АМПУТАЦИЯ КРАКА НА ВЪЗРАСТЕН МЪЖ ОТ ДЕБЕЛЕЦ. Битката за спасяването на десния крак на 71-годишния Унчо Стефанов, който страда от диабет и е с два байпаса, започнала през септември миналата година. В нея се включват специалисти от кардиологично отделение и Втора хирургия. Заради тежките поражения на крайника възстановяването му продължава и в момента, но върви към пълно оздравяване.

„Всичко започна в началото на миналата година с една раничка на петата на десния крак, която лекувах. Мина половин година, но тя така и не заздравяваше. Вместо да се оправя, стана по-зле. Понеже изтече много кръв от раната, получих тежка анемия и ме приеха по спешност в Първо вътрешно отделение, защото хемоглобинът ми беше паднал до 40 и се наложи кръвопреливане”, разказва Унчо. От възпалителния процес кракът му е в много тежко състояние, с некроза. Предлагат му ампутация на крайника до коляното, но д-р Кина Никова – началник на Първо вътрешно отделение, се обръща за консултация към д-р Николен Стойнов, началник на Втора хирургия, и колегата му д-р Пламен Маринов. Двамата предлагат да го приемат при тях в отделението и да поемат лечението му.

„Като видяхме крайника, преценихме, че нещата не са толкова драстични, за да налагат ампутация, и успяхме да наклоним везните за едно по-консервативно лечение. След съвместен консулт и с други колеги решихме да започнем т.нар. ендоваскуларна интервенция, за да „отпушим” кръвоносните съдове, които смятахме, че са част от проблема”, обясни д-р Маринов. Повече от четири часа продължава работата на екипа в инвазивния сектор на кардиологичното отделение за отпушване на кръвоносните съдове, като целта е подобряване на циркулацията, което да помогне за зарастването на раната. След процедурата лекарите започват обработки на крака с помощта на специални хирургични превръзки, които отстраняват некротизиралата тъкан и помагат за възстановяването на крака.

Унчо Стефанов все още идва на превръзки в отделението и е щастлив, че се е доверил на лекарите. „Те се оказаха по-упорити от раната. Благодарен съм на всички за грижите и вниманието и за това, че ми помогнаха”, споделя възрастният мъж.

Именно пациентите с диабет са едни от най-рисковите, тъй като при тях е нарушена микроциркулацията и храненето на тъканите. Затова дори една малка рана, вместо да заздравее, бързо се влошава и може да се получи гангрена. В момента във Втора хирургия са настанени четирима пациенти с тежки диабетни гангрени, уточни д-р Стойнов. През последните години в болницата подходът към подобни случаи е първо да се извърши отпушване на кръвоносните съдове, както при Унчо Стефанов. Но най-големият проблем, с който се сблъскват специалистите, са не раните, а клиничната пътека за „диабетно ходило”, която е силно недофинансирана и кратка за тези пациенти. Те се нуждаят от много по-продължително лечение и възстановяване, като за това понякога са необходими не по-малко от 4 до 6 месеца.

„Това е тенденцията в съвременната хирургична доктрина на европейско ниво, тъй като имах възможността да работя в Англия. В хирургията всички процедури се извършват с цел минимална инвазивност, т.е. прилага се един по-консервативен нехирургичен начин, за да се постигне ефект. Или, ако се налага операция, в много случаи е лапароскопска”, обясни д-р Пламен Маринов, който е част от екипа на Втора хирургия от лятото на 2016 г. След като завършва медицина в Плевен, младият лекар започва специализация в отделението, след което заминава за Англия, където работи в продължение на четири години. След като му изтича договорът, решава да се върне у нас и отново избира Втора хирургия на МОБАЛ Велико Търново.

„Плановете ми са да остана да работя и да се развивам в България. Радвам се, че имах възможност да се докосна до медицината в Англия и смятам, че това ми помогна много, но желанието ми е да остана в родината си”, споделя д-р Маринов.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“