Търновската неонатология получи нова модерна апаратура

ДВА НОВИ КУВЬОЗА ПОЛУЧИ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Новата апаратура пристигна по проект на здравното министерство за подобряване качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. Лечебното заведение получи също два респиратора, един назален респиратор, монитор, две перфузионни помпи и фотолампа. Сред новите придобивки е и транспортен кувьоз, който е предназначен за оказване на спешна медицинска помощ на високорискови новородени. Той е с интегриран респиратор и монитор, който освен към кувьоза може да бъде използван и отделно от него. Новото оборудване вече е доставено и се използва за най-малките пациенти.

„На този етап отделението е напълно комплектовано да отговори на нуждите на раждаемостта в областта. От тук нататък са важни консумативите за тази апаратура, тъй като имаме всичко необходимо като техника, но се изисква прецизната й поддръжка“, уточни д-р Кина Николова – началник на отделението по неонатология в МОБАЛ. Очаква се на следващ етап да пристигне и ехограф.

Мащабният проект на здравното министерство включва обновяване на отделенията по неонатология във всички 28 области на страната. Средствата за новата техника са в размер на над 12,7 млн. лв. и са осигурени по европейски програми. Основната цел на проекта е да допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност.

В момента с новите попълнения търновската неонатология разполага с 12 кувьоза, които са достатъчни за отделението. В интензивния сектор има 7 новородени, а останалите бебета са в секторите специални грижи и физиология, допълни д-р Николова. През последните няколко години отделението за най-малките получи подкрепа и дарения от различни кампании и неправителствени организации. През 2013 г. фондация „Приятели“, обединяваща група английски заселници в региона, закупи респиратор за неонатологията. Миналата година те осигуриха също реанимационна масичка и билирубинометър. Преди около две години отделението получи ехограф, закупен с помощта на дарения на родители на недоносени деца, подкрепени от сдружение „Възможности“ и финансовата помощ на „Българо-американско общество”. С националната кампания „Жълти стотинки“ пък бе закупен кувьоз за нуждите на малките пациенти.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“