Третокласници изненадаха с подарък всяко бебе в МОБАЛ, а Philips AVENT градят стая от типа „майка – бебе“

Коледно чорапче, пълно с подаръци изненади, за всяко бебе в Отделението по неонатология и Отделението по акушерство и гинекология в областната болница поднесоха днес ученици от ОУ „П. Р. Славейков”, съпроводени от класния си ръководител Милена Лунчева – Лалева. Момичетата и момчета, от трети „б” клас в школото, сами са изработили и поставили в чорапчетата поздравителна картичка за Коледа и Новата 2017 г., свитък с пожелания към бебетата и поучителна приказка за родителите им.
Развълнувани и по детски шумни, учениците връчиха чорапчетата си на 12-те родилки в ОАГ, но и не пропуснаха да погледнат от разстояние бебетата във физиологичен и интензивен сектор в ННО /в днешния ден бебетата в стационара бяха 21 на брой и всяко се сдоби с чорап пълен с подаръци/. В Отделението по неонатология децата от ОУ „П. Р. Славейков” бяха посрещнати от дежурния лекар д-р Татяна Пущиева, която отговора на всичките им въпроси.
Новост за всички бъдещи майки, които изберат да доверят своя живот и живота на бебетата си на медиците и професионалистите по здравни грижи в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” е изграждането на стая „майка – бебе”, т.нар. стая тип „кенгуру”, към Отделението по неонатология.
Изграждането на стаята е в ход и ще бъде завършено в Новата 2017 г. Там ще се настаняват майките на бебета, който са били поставени в инкубатор /кувьоз/, защото са родени с тегло под нормата, примерно новородени по 1500 – 2000 гр. В момента в който бебетата достигнат 2000 гр. и състоянието им позволя да бъдат извън специалната среда на инкубатора те ще бъдат редом с майките си в тази стая тип „кенгуру”.
До достигане на тегло от 2300 гр. /необходимо за изписване на бебето/ родилката и новороденото ще бъдат в максимално близка до семейната среда, с комфорт и уют осигурени от представителството на Philips AVENT за България.
Припомняме Ви, че през лятото на т.г. фирма „Ивентас” ЕООД, официален дистрибутор на Philips AVENT за България, дари работно облекло на заетите в Отделението по акушерство и гинекология на областната болница във Велико Търново, както и две механични помпи за кърма. През ноември фирмата дари още три механични помпи за кърма за родилките и стартира проекта си за изграждането на стая „майка – бебе” с идеята, че той е в подкрепа на кърменето и отговорното и правилно отглеждане и грижа за бебетата.
Търновки, както всички български майки, знаят, че Philips AVENT им предоставя възможността да ползват висококачествени и клинично тествани аксесоари за хранене на бебето, независимо дали са решили да кърмят, да го хранят с хуманизирани млека или двете заедно. Всички продукти на Philips Avent са сертифицирани по най-високите световни стандарти за качество и са носители на много награди за дизайн. Продуктите с тази марка са вдъхновени от природата и затова родители от цял свят избират системата за хранене Philips AVENT.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ