С вой на сирени и едноминутно мълчание в областната болница беше отбелязан Националния ден на спасението и 60 години от подвига на д-р Стефан Черкезов

На 15 август 1963 година младият лекар от великотърновската болница спасява 47 души от горящ автобус край Горна Оряховица, жертвайки своя собствен живот.

Днес името му стои на фасадата на най-голямо лечебно заведение в област Велико Търново, за да напомня на поколенията за неговия героизъм, доблест и саможертва, които олицетворяват една от най-благородните професии. От 2006 година тази дата е избрана за честването на Национален ден на спасението, в който отдаваме почит към всички хора, загубили своя живот, докато изпълняват професионалния и моралния си дълг към обществото. По традиция паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички тези хора, които завинаги остават в паметта ни като герои, беше почетена с вой на сирени и едноминутно мълчание.

Пред паметника на д-р Черкезов бяха поставени венци и цветя на признателност от името на редица институции и граждани, сред които и от 8- годишният Тодор, който вдъхновен от примера на такива хора, мечтае един ден да стане лекар, за да спасява човешки животи. Цветя бяха поставени и пред паметните плочи на загиналите медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, които са поставени в двора на болницата. Към тях вече са добавени и имената на обичания хирург д-р Иван Толеков и на д-р Цони Цонев, който е основател на сградата, в която и до днес се помещава областната болница.