Съвместна инициатива на Ротаракт клуб Велико Търново и Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

На 25.03. 2023г., в интервала от 10:00 до 13:00ч., на ет. 2 в МОЛ Велико Търново на ул. Оборище 18, можете да се включите в кампанията за кръводаряване. За да участвате трябва да сте: напълно здрави, на възраст между 18 и 60 години и с тегло над 50 кг.
Не трябва да сте употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението и не трябва да сте дарявали кръв в предходните 60 дни

Бъдете част от съвместната инициатива за кръводаряване и знайте, че:
– Кръвта Ви спасява животи.
– Всяка капка кръв е важна за нечий живот.
– В световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетки в човешкия организъм.
– 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота.
– Количествено кръвта се възстановява само за 24 часа, а качествено за три–четири седмици.
– При кръводаряването не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
– Дарената кръв се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания.
– Кръводаряването не представлява опасност за здравето. Преди този акт се попълва въпросник за здравословното Ви състояние, след което лекар ще Ви прегледа.

Съветваме Ви да дойдете да дарите кръв отпочинали, консумирали храна, вода и кафе.

Очакваме Ви на 25 март в МОЛ Велико Търново