Стартира обществена поръчка за строежа  на новия болничен  корпус на  МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов

Стартира обществена поръчка за строежа  на новия болничен  корпус на  МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.  За да отговаря на всички нормативни изисквания, площта на която трябва да бъде построена новата сграда, се е увеличила с около 1200 кв. м. от първоначалните проекти, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев.  Това налага новият болничен корпус да бъде строен на два етапа.

Осеметажната сграда на новия болничен корпус ще бъде вдигната до западното крило на болницата, като по проект е предвидена топла връзка между двете сгради.  В нея  ще  бъдат прехвърлени отделенията от Старата болница. Д-р Филев уточни още, че единствено  Отделението по Физиотерапия ще остане в старата сграда  на мястото на   Отделението по Акушерство и гинекология, което наскоро беше реновирано.

Проектът за новият болничен корпус е на стойност 6,5 млн. лева, като средствата за първият етап от строежа му вече са осигурени от продажбата на неизползаемия хирургичен болк в двора на болницата.  По думите на д-р Филев до приключване на първия етап, ще бъдат осигурени и средствата за завършване на сградата.

Проектът трябва да бъде изпълнен в срок от 18 месеца. Строежът на новия болничен корпус ще доведе и до спестяване на близо половин милион лева, които годишно лечебното заведение харчи за транспорт и издръжка на старата сграда.

Още в началото на следващата година се очаква закупуване на нова техника в някои от отделенията. Д-р Филев допълва още, че в последните години болницата е успяла да осигури много нова апаратура със собствени средства. По думите му това е от изключително значение, тъй като МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ трябва да поддържа нивото си и доверието на пациентите, и да не изостава от останалите лечебни заведения в страната.