Спасиха жена с тежко съдово заболяване

Преди да стигне до лечебницата, пациентката се лекувала с хомеопатия

ЛЕКАРИ ОТ ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПАСИХА ЖИВОТА НА ЖЕНА, СТРАДАЩА ОТ ТЕЖКО СЪДОВО ЗАБОЛЯВАНЕ – СИНДРОМ НА ЛЕРИШ. Това е рядко заболяване, при което се получава запушване на артериите на долните крайници и крайната част на коремната аорта. Благодарение на безкръвна ендоваскуларна интервенция, извършена от инвазивния кардиолог д-р Валентин Кръстев, жената е спасена. Подобна процедура се извършва за първи път в търновската болница и се прилага само в специализирани лечебни заведения.

61-годишната пациентка е приета в много тежко състояние в болницата на 2 февруари, а лечението й продължава един месец. Жената, която е от село Драганово, в продължение на три месеца имала рани по краката и корема, но не потърсила лекарска помощ, а се лекувала с хомеопатия. Едва когато състоянието й рязко се влошава, постъпва в горнооряховската болница, от където я транспортират в МОБАЛ.

Д-р Кръстев поема случая, който е първият подобен в практиката му, и в продължение на няколко часа се бори да отпуши засегнатите кръвоносни съдове. С помощта на стентове е възстановена нормалната циркулация на кръвта в съдовете. Много бързо след процедурата пациентката започва да се възстановява, а раните да заздравяват. След престоя на жената в кардиологията е преместена във Втора хирургия за лечение на раните по корема и краката. В отделението жената посреща и 61-вия си рожден ден. Изписана е от болницата на 1 март в добро състояние за долекуване у дома.

Това е втората уникална по рода си операция, извършена през последните няколко месеца в търновската болница. През септември миналата година д-р Валентин Кръстев и началникът на Отделението по съдова хирургия в МОБАЛ д-р Красимир Георгиев извършиха сложна хибридна операция, продължила седем часа, с която спасиха от ампутация крака на 60-годишен мъж от село Беброво.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“