Световният ден на недоносените деца събра пациенти и родители в търновската болница

С 4 НА 100 СА НАМАЛЕЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННИТЕ РАЖДАНИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”, бе отчетено по време на празника по повод Световния ден на недоносените деца, организиран в петък в старата столица. На тържеството присъстваха около 100 пораснали вече малчугани, които са били пациенти на търновското неонатологично отделение.

От началото на годината до края на септември във Велико Търново са се появили на бял свят 91 недоносени деца, съобщи д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология. Към момента в сектора са настанени 21 деца, от които 8 – интензивни.

Като положителна тенденция д-р Николова отбеляза факта, че тази година има само едно дете със синдром на Даун. Това се дължи на т. нар. биохимичен скрининг, който от известно време се прави на бременните. Д-р Николова коментира, че от „Норвежката програма” е доставен транспортен кувьоз, с който може да се превозват безпроблемно бебета до София. От кампанията „Българската Коледа“ пък вече е пристигнал подарък монитор и предстои доставката на билирубинометър, с който да се изследват бебета за жълтеница.

НАЧАЛНИКЪТ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ ДОЦЕНТ Д-Р СВЕТЛОЗАР СТОЙКОВ СПОДЕЛИ, ЧЕ ВСИЧКИ ЖЕНИ, КОИТО СА ЗАСТРАШЕНИ ДА РОДЯТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО, СА ОБЕКТ ПО-ИНТЕНЗИВНИ НАБЛЮДЕНИЯ по време на женската консултация. Доцент Стойков отчете увеличение на възрастта на първескините. „ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЖЕНИ НАД 35 ГОДИНИ РАЖДАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ. Те влизат в групата на рисковите бременности”, заяви той. Специалистът обясни този факт със стремежа на жените да получат добро образование и след това да изградят кариера.

Броят на жените, родили от началото на годината, е около 880, а в момента отделението е пълно. Миналата година специалистите са акуширали 1080 бебета, а ДО ОКОЛО МЕСЕЦ БРОЯТ НА НОВОРОДЕНИТЕ ОТНОВО ЩЕ НАДХВЪРЛИ 1000, дава прогноза доцентът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“