Ротари клуб – Велико Търново подари апарат за размразяване на кръвна плазма

Ротари клуб – Велико Търново подари апарат за размразяване на кръвна плазма на водна баня на Отделението по трансфузионна хематалология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Уредът е изключително важен за работата на медиците, тъй като от него зависи качеството на кръвната плазма и извличането на необходимите елементи от нея.
„Плазмата се съхранява на -30 градуса, за да се прелее тя трябва да се размрази и да се стопли, а качеството на размразената плазма, зависи от темпа на размразяване, както и на замразяване. Тази водна баня е апарат, без който ние не можем да работим и не можем да бъдем полезни на пациентите“, казва д-р Мариана Витанова, началник на единственото отделение по трансфузионна хематология в област Велико Търново.
Апаратът струва близо 3 000 лв., а средствата за него са събрани от лични дарения на членовете на Ротари клуб – Велико Търново.
„Ние подкрепяме тези, които имат най-голяма нужда, една от зоните на фокус за нашата организация е медицината, а и в сегашната пандемична обстановка нашите медицински заведения имат нужда от нашата подкрепа, по тази причина се насочваме и към тях. Разбира се, стараем се въпреки пандемията да не загърбваме и всички други сфери. След като разбрахме от д-р Витанова за крещящата нужда от апарата за размразяване на кръвна плазма , членовете събраха необходимата част от сумата и поръчахме уреда. Все още нивото на ваксинация в България е ниско, болните от COVID- 19 нарастват, нуждаят се от кръвопреливане, затова се надяваме по този начин да подпомогнем спасяването на животи“, разказва Венелин Иванов, председател на Ротари клуб – Велико Търново.
Нужда от доброволни кръводарители е непрекъсната, а поддържането на резерв във всяка болница задължително, но и изключително трудно. През годините това е и една от големите каузите на Българския червен кръст
„Всяка инициатива, която е свързана с кръводаряването е благородна и заслужава уважение и преклонение. Тази апаратура дава възможност взетата кръв да бъде обработена и да достигне до рецепиента във възможно най-добро състояние“, казва д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново и медицински директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Ротари клуб – Велико Търново има идея да подпомогне кръводаряването на реконвалесцентна плазма, което много често е жизненоважно при лечението на пациенти от COVID- 19.
„Д-р Витанова ни разказва как освен с апаратура, ние като организация, в която има над 60 члена, фирмите, които наши приятели от клуба имат, служители, работници, можем да се обърнем към тях, да им разкажем, че всеки един преболедувал това коварно заболяване, има изградени антитела, а след 28 дни от преболедуването и е здрав, може да му бъде направено изследване за нивото на антитела, а ако то е достатъчно може да дари кръвна плазма. Та може да бъде отделена в кръвен център в град Плевен, а ако има хора, които да отговорят на тези условия, ние можем да съдействаме с транспорт, те да отидат, да дарят, за да може да бъдат спасени много човешки животи“, разказва за идеята Венелин Иванов.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ изказва огромната си благодарност към Ротари – клуб – Велико Търново за редицата благородни инициативи и подкрепата през годините.