Първа копка за изграждането на нов болничен корпус във В. Търново

Първа копка за изграждането на нов болничен корпус беше направена във Велико Търново. Той ще бъде изграден и свързан със съществуващата база 1 на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев.
Сграда ще бъде седеметажна, с обща разгърната площ, приблизително 4000 квадратни метра. Инвестицията е за над четири милиона лева, а към реалното строителство ще се пристъпи през февруари следващата година, посочиха от лечебното заведение.
Идеята е, чрез изграждането на новия корпус всички отделения на болницата да бъдат на едно място, посочи д-р Филев.
В новата сграда ще бъдат настанени отделенията по ортопедия и травматология, инфекциозни болести, по неврология. Три от етажите ще бъдат за секторите на Акушеро-гинекологичното отделение и за отделението по неонатология. Предвиден е и операционен блок с четири нови операционни зали.
Сега тези отделения са разположени в старата база на лечебното заведение, която се намира на повече от три километра от централния блок. Обединяването на двете бази ще доведе до икономии и оптимизиране на работата на лекари и администрация, което ще бъде в полза на пациентите смятат от ръководството на болницата.
Прогнозните икономии годишно ще възлизат на близо 400 хиляди лева. Символичното начало на новото строителство бе част от програмата, посветена на 150 годишнината от основаването на Великотърновската болница.
Пред журналистите заместник-министър Йорданова коментира, че работна група към министерството изготвя мащабен финансов и структурен анализ на ситуацията в българското здравеопазване, върху който ще бъде създаден структурен план за развитие, за да се превъзмогне критичната ситуация в здравеопазването. Анализът първо ще бъде разпратен до директорите на болници, и ще покаже дали и къде ще се пристъпи към закриване на болници и отделения.
През следващата седмица работна група ще представи доклад за нов вариант на националната здравна карта, след като старият вариант е бил отхвърлен от ВАС, каза Йорданова. Целта е да се даде ясна представа за състоянието на здравеопазването във всеки регион от страната.