Първа донорска ситуация за 2017 г. в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“

На 22-ри януари т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 51-годишен мъж от община Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на масивен исхемичен инсулт /мозъчен инфаркт/. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 1-ви случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт и реализиран донор от началото на 2017 г. в областния стационар.

Експлантацията на бъбреците на 51-годишния мъж бе извършена на 23 януари от екип на УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ , дошъл на място в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“. На 24 януари отново в УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ бяха извършени две трансплантации, така чрез донорството на органи бяха спасени два живота. Реципиентите са двама мъже, на 44 години – Г.Б. от с. Мусомище и М.М. от Тутракан.
Изследванията показали, че сърцето и черният дроб на
донора не отговарят на критериите за присаждане.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.

Към момента, на тежката загуба за семейството на 51-годишния мъж, чакащите за трансплантация на бъбрек у нас са 1015 души.
сн. Даниел Йорданов