Пълен набор лапароскопски инструменти дариха в I-ва хирургия

Търновци вече няма да ходят в столични клиники за безкръвни операции

I-hirurgiaПърво дарение за годината получи тази седмица първа хирургия при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Отделението се сдоби с чисто нов комплект с пълен набор от лапароскопски инструменти, произведени от най-реномираната фирма за медицински артикули. Инструментариумът бе използван вчера за отстраняване на жлъчка по безкръвен метод. Оперираната пациентката е преживяла преди време гинекологична интервенция, което по принцип е противопоказател за прилагане на лапароскопска хирургия. Екипът на Първа хирургия обаче успешно реализира операцията и жената е в добро състояние.

„Вече разполагаме освен с добри битови условия и специалисти и с качествен инструментариум, който е от първостепенно значение. Сега пациентите, които търсят медицинска помощ под формата на безкръвни интервенции и по тази причина ходеха в столичните клиники, могат да я получат в търновската болница. Новият комплект улеснява работата ни, тя става по-сигурна и повишава качеството на интервенцията. чрез него операцията е по-безопасна за пациента, случва се за по-кратко време и за нас е удоволствие да работим с такъв инструментариум”, заяви началникът на отделението д-р Божидар Ангелов. Той сподели, че дарението е направено от благодетелите, които миналата година предоставиха безвъзмездно средства за превръщане на обикновена стая от звеното във ВИП стая. Тогава, както и вчера, те пожелаха анонимност, защото не смятат, че с тези актове на добрина трябва да се парадира.

„Чрез Вашия вестник искаме да изкажем нашите най-искрени благодарности към благодетелите, дано да се намерят повече последователи на техния пример, защото това безкористно дело е в помощ на всички хора, които имат нужда”, коментира д-р Ангелов.

Хирургът допълни, че освен комплекта с лапароскопски инструменти в отделението вече използват нов инструмент, който може да се прилага както за конвенционална, така и за безкръвна хирургия. Той също е дарен от анонимните благодетели.

„Очакваме в най-скоро време да получим от търгуваща с медицинска техника фирма нов вид апаратура. тя ще ни бъде предоставена за срок от 2 седмици за пробна работа и функционира на база високочестотни токови импулси. Чрез тях се работи почти безкръвно дори при отворени операции”, уточни началникът на отделението.

Модерната апаратура дава възможност на хирурзите да отстраняват части от органи и цели органи безкръвно, тъй като принципът, по който работи, е много щадящ. Уредът прерязва тъканите, но едновременно с това запушва априорните кръвоносни съдове. „Надяваме се, че един ден, ако ръководството на болницата намери средства, ще закупи тази апаратура. Това ще бъде сериозен напредък за хирургичната помощ и сериозна придобивка за цялата клиника”, увери д-р Ангелов.

Той сподели, че от началото на годината се наблюдава лек ръст в броя на пациентите, преминали през Първа хирургия.

 

Галина ГЕОРГИЕВА
Сн. Светослав Стефанов
В. „Борба”