Признание за близките на трима донори

Надеждите за живот на над 1000 души в България зависят от това дали ще се намери дарител за тях

14813374_1408788899133099_1455355596_oБЛИЗКИТЕ НА ТРИМА ДУШИ, КОИТО СА СТАНАЛИ ДОНОРИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА, ПОЛУЧИХА СТАТУЕТКИ ЗВЕЗДИ, предоставени от Изпълнителната агенция по трансплантации. Лично директорът на агенцията д-р Мариана Симеонова дойде вчера в областната болница във Велико Търново, за да изкаже благодарността си на близките за това, че са взели такова трудно и благородно решение и да почете паметта на починалите им роднини.

„Искам да ви кажа, че хората, чийто живот са спасили вашите близки и вие самите, взимайки решението да дарите органите им, почти всеки ден ми се обаждат с молба да получат връзка с донорите и техните семейства. Те искат лично да благодарят за този жест и за това, че са получили шанса за втори живот. Не им е достатъчно да бъдат благодарни чрез мен. Аз нямам право да свързвам донори и реципиенти, но хората не спират да търсят и успяват. Сами стигат до семействата на донорите и изказват благодарността си за жеста и за тази най-висша форма на човечност“, каза д-р Симеонова. Тя обясни още, че вече 18 г. светът почита в един и същи ден хората, станали донори.14859332_1408788909133098_23043110_o

„В България има 1000 души, чиято надежда за живот зависи от това дали ще се намери донор за тях или не. Понякога се случва така, че майка не може да стане донор на детето си, защото няма съвместимост, но напълно непознат човек се оказва със 100% съвместимост. Затова ние зависим един от друг и това ни спасява. Благодарение на хора като вас само за последните три години 225 българи живеят втори живот. Прекланям се пред вас и пред вашето благородство“, сподели още д-р Симеонова, без да крие сълзите си.

14876372_1408788905799765_1455971248_oИЛИЯ ИЛИЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ, ВЛАДИМИР СТОЯНОВ ОТ ДЕБЕЛЕЦ И ИВАН ПОПИВАНОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО получиха вчера лично от д-р Сибила Маринова, която е директор на отделението по анестезиология и интензивно лечение, паметните звезди и благодарствени писма. Веднага след церемонията и тримата мъже през сълзи споделиха, че малка утеха за загубата им е фактът, че близките им продължават да живеят в хората, чийто живот са спасили, и това, че д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, са били тези, на които те дължат вземането на решението за донорство.

„Винаги съм бил за тази благородна кауза донорството, но никога не съм мислил, че ще ми се наложи да вземам такова решение. Когато дойде моментът, аз нямах колебание, но исках в това да са сигурни и двете ни дъщери“, каза Владимир Стоянов. Донор преди няколко месеца стана неговата съпруга – педагогът Теодора Стоянова. Тя спаси четири човешки живота, дарявайки двата си бъбрека, черен дроб и сърце.

„Брат ми продължава да живее в трима души, на които бяха присадени неговото сърце, черен дроб и бъбрек. Това е важното. Помогнахме и в това има смисъл загубата“, признава Илия Илиев. Той изгубил брат си Стоян, който бил на 57 г., след масивен инсулт. „Когато стана инцидентът, лекарите казаха, че е сложна работата. И доцент от Плевен потвърди тежката диагноза, тогава д-р Маринова ни обясни какво можем да направим, ако се съгласим. Той беше добър човек и не трябваше да му се случва това толкова рано, но се случи“, споделя още г-н Илиев и признава, че не е търсил реципиентите, защото това за него не е важно. Важното е, че брат му е дарил живот на трима души.

14858592_1408788902466432_2137419435_o„Да изгубиш човек, с когото си живял 35 г., е много трудно. За по-малко от 24 часа се случва всичко и оставаш без този, с когото си делил всичко. Съпругата ми Денка изпадна в мозъчна смърт. Беше скромна, тиха и така кротко си отиде. Но сега продължава да живее в тези четирима души, които получиха от нея сърце, черен дроб и два бъбрека. Това е утеха и за мен и за двете ни деца, които са ни дарили с двама внуци“, разказва през сълзи Иван Попиванов от Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

В. „Борба”

 

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ