Потомствен лекар от Стражица избра да специализира в МОБАЛ

Д-р Радослав Рачков е сред новата вълна специализанти, които поемат по пътя на най-хуманната професия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. 25-годишният мъж избра да се посвети на кардиологията. Статистиката, която сочи, че именно сърдечносъдовите заболявания са най-разпространени у нас, не плаши амбициозния млад лекар, който си поставя за цел всеки негов пациент да свързва името му с добро.

Специализантът е син на известния д-р Георги Рачков – също кардиолог, и д-р Емилия Георгиева – акушер-гинеколог и общопрактикуващ лекар. Израснал с постоянната ангажираност на родителите си и станал свидетел на всичко онова, което взима и което дава професията на бялата престилка. Казва, че от тях научил какво е да си търпелив и че преди всичко останало всеки лекар трябва да е добър човек. Д-р Рачков е завършил средното си образование в Стражица и в началото на XII клас заявил на родителите си, че иска да кандидатства медицина, макар те да очаквали той да поеме в съвсем различна посока.

„Когато им съобщих решението си, ме попитаха дали съм сигурен и дали осъзнавам, че това е избор за цял живот, който изисква пълно отдаване. До ден днешен не съжалявам и знам, че винаги ще е така. Работата ме кара да се чувствам удовлетворен от себе си и напълно завършена личност“, коментира младият специализант.

Споделя, че избрал кардиологията, тъй като по време на изучаване на сърцето то му направило най-силно впечатление, без да омаловажава ролята на останалите органи в човешкото тяло. „Вярно е, че не виждаш резултата от работата си веднага, тъй като веднъж някой стане ли кардиологичен пациент, то той в повечето случаи остава такъв, но пък това те мотивира да си все по-отдаден на лечението му и желанието да постигнеш оптимални резултати за подобрението му“, обобщи Радослав.

Д-р Рачков е категоричен, че не би работил в чужбина и именно България е неговото място в живота. По негови думи търновската болница разполага с много модерна апаратура, добри специалисти и комфортни работни условия и като цяло базата по нищо не отстъпва на столичните болници. „Тук се работи по най-новите методи на инвазивната кардиология, тоест всичко, което се прави в чужбина, се прилага и тук. Това е много голямо постижение за този регион и за лечебното заведение“, коментира лекарят.

Младият доктор започнал специализацията си на 1 ноември и е особено щастлив от топлото посрещане в колектива. „Благодарен съм на екипа, който включва страхотни лекари. Те не щадят сили, раздават се докрай, за да придобием с другия специализант техния опит. Имат за цел да ни обучат възможно най-добре, за да можем един ден достойно да поемем работата“, заяви Радослав.

Д-р Рачков обича да се занимава в свободното си време със спорт. По време на следването си във Варна бил част от медицинския футболен отбор. Поради ангажираността си рядко отделя време за плуване, но при първа възможност се отдава и на това хоби. Сподели, че четенето на книги го разтоварва от стреса и е почитател на Дан Браун.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“     

Коментари за „Потомствен лекар от Стражица избра да специализира кардиология в МОБАЛ“

    • 09.01.2018 в 15:01

      Хубавец е,драга! Хващай го и като вземе специалност заминавайте за Европа,да работите,печелите и харчите по европейски.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *