Откриват основно ремонтираният Интензивно – кардиологичен сектор

В този час в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД /Нова болница/ ще бъде открит основно ремонтираният Интензивно – кардиологичен сектор при Кардиологично отделение, с началник д-р Хараламби Бенов.
Секторът разполага с 6 легла и модерна мониторна апаратура за 24-часово едновременно наблюдение на настанените пациенти /сестрински пост/. Изцяло нова е и климатичната инсталация в сектора, което подобрява условията за престой на пациентите и за работа на персонала, т.е. удовлетворени са високите хигиенни норми за състоянието на въздуха, което неминуемо води до намаление на вторичните инфекции. Подменена е дограмата. Направена е външна топлоизолация на пода и вътрешна топлоизолация на стените. Подменени са отоплителните тела /нови алуминиеви радиатори/. Подменена е електрическата и ВиК инсталация. Монтирано е LED осветление, което спестява от разходите за електроенергия и е доста тихо, за разлика от флуоресцентното. При него няма и трептене, което на свой ред премахва визуалната умора и пр. Стените и подовите настилки са винил – лесни за почистване и дезинфекция. Изцяло осъвременено е и обзавеждането – мониторите, леглата за болните са тройно чупещи се, с антидекубитални дюшеци, нова е мебелировката в пункта на медицинските сестри /сестринският пост/.
Строително – ремонтните дейности са целево финансиране от МЗ, в размер на 300 000 лв., с които обаче се извършва и ремонт на операционните зали в стационара /подробности и резултати от СРД там ще бъдат представени в края на февруари, т.е. след приключване на работата/.
В интензивно-кардиологичен сектор пролежават и биват обгрижвани пациенти в най-тежко състояние, затова и обстановката там е досущ като в отделение за реанимация. За болните там пряко се грижат д-р Даниела Василева, д-р Ваня Манчева и д-р Емил Тонев. 6-те легла в интензивно – крадиологичен сектор, както и самото Кардиологично отделение целогодишно е пълно с пациенти. В зимните месеци използваемостта на леглата не пада под 90 % и в много редки случаи, само в летния сезон може да падне до 60 %.
Комфортът за пациентите сега осезаемо ще бъде подробен, а условията в тази част от областния стационар няма да отстъпват по нищо от тези в европейска клиника. Въпреки това за лечението на пациентите първостепенно значение има квалификацията и компетенциите на персонала – доказани и опитни професионалисти, както и външните консултанти на 24 часово разположение 7 дни в седмицата (24/7) – инвазивните кардиолози д-р Валентин Кръстев Кръстев /един от най-добрите инвазивни кардиолози в България, родом от Велико Търново/, д-р Христо Матеев /началник инвазивна кардиология в Националната кардиологична болница /НКБ/, д-р Александър Александров от НКБ, д-р Акиф Шабан от УМБАЛСМ „Пирогов” , както и доц. д-р Йордан Узунангелов /извършва дейността по електрокардиостимулация, т.е. поставянето на пейсмейкъри, защото е един от най-добрите специалисти у нас с близо 3500 имплантирани кардиостимулатора/.