Отделението по акушерство и гинекология отбеляза Бабинден

На 21 януари в Отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ символично беше отбелязан Бабинден.

През 2021 там са проплакали 1044 бебета, което за шеста поредна година се затвърждава традицията във Велико Търново да се раждат над 1000 деца. А от началото на 2022 са проплакали 58 бебета, от които две са двойките близнаци, 29 момчетата и 29 момичетата. Това доказва доверието на пациентите и огромните усилия, които акушерките, лекарите акушер-гинеколози и неонатолози полагат ежедневно, за да има повече здрави деца и щастливи родители.
„За шеста поредна година повече от 1000 раждания има в Отделението по акушерство и гинекология, което ръководя, но това не е важното, по-важното е, че тук през последните години бяха въведени някои нови иновативни техники, които съперничат на най-добрите в световен мащаб. Над 120 ендоскопски операции се извършват тук всяка година. Разбира се това нямаше как да стане, ако зад нас не стоеше изпълнителният директор д-р Стефан Филев, на когото лично благодарим, защото той и ръководството на болницата застават зад всички наши инициативи и винаги аплодираха нашите успехи. Всеки ден аз се възхищавам от труда на моя екип, акушерки, лекари, които ме вдъхновяват със своето себеотрицание, своята работоспособност, своя поглед напред и иновативно мислене. Това са само част от причините, за да се преклоня пред тях, защото те са един жив еталон, защото те превръщат човешката магия в реалност “ , с тези думи доц. д –р Светлозар Стойков поздрави своите колеги и ръководството на областната болница за труда и общите усилия, които превръщат отделението в едно от водещите в страната.
По традиция на Бабинден дамите от „Зонта клуб“ орисаха първото болярче, родено през новата година. За 2022 първият жител на старата столица е Габриела Георгиева Анчева, която проплака в Отделението по акушерство и гинекология на 3 януари. Д-р Йорданка Томова поздрави щастливото семейство и от името на клуба пожела здраве и щастливо детство на момиченцето. Малката Габриела получи и реплика на царска монета от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.
На празника, както вековната традиция повелява, най-младата акушерка в отделението Гергана Славкова изми ръцете на началника на отделението доц. д-р Стойков.
Тази година наградата „Акушерка на година“ беше връчена на Таня Стоянова, която работи в отделението повече от 30 години, а днес с радост предава опит и знания на младите си колежки.
„Винаги съм обичала професията си, да виждаш благодарност в очите на пациентите, дори когато е трудно, това ти нови огромно удовлетворение. Награда ме изненадата, тъй като смятам, че номинацията „Най-добър“ в АГО малко се измества в страни. При нас работата е екипна и никой не може да е „Най-добър“, защото ако не си обграден с хора, които да работят с професионализъм, всеотдайност всичко се обезсмисля. По тази причина работата в АГО върви добре, защото освен, че високи професионалисти, всички влагат и много любов и сърце в работата си“, категорична е акушерка Таня Стоянова.