Основен ремонт на реанимацията

До месец и половина Първо вътрешно отделение ще се премести в Нова болница

В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА ОСНОВЕН РЕМОНТ НА РЕАНИМАЦИЯТА, съобщи д-р Сибила Маринова, която освен реаниматор е и отговорник медицински дейности в здравното заведение.
Успоредно с това започна и преместването на Първо вътрешно отделение в сградата на Нова болница. За целта здравното министерство е отпуснало 780 000 лв., а реорганизацията трябва да приключи в рамките на около месец и половина. След като Първо вътрешно се ситуира в сградата на Нова болница, на пациентите вече ще е много по-удобно, понеже тук са съответните лаборатории, ще се спестяват и много транспортни разходи, коментира д-р Маринова. На този етап в Стара болница остават неврологичното, ортопедичното, акушеро-гинекологичното и инфекциозното отделение, както и физиотерапията.

В РЕАНИМАЦИЯТА НЕ Е ПРАВЕН РЕМОНТ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ и в момента цялото отделение е буквално издънено, съборени са стени, вратите се разширяват, слагат се нови подови настилки. Предстои подмяната на централната климатична инсталация и подмяна на мебелировката с нови реанимационни легла, монитори и т.н. Временно отделението е преместено в две от помещенията на кардиологията, но това не се отразява на лечението на пациентите.
Миналата година броят на пациентите в МОБАЛ в старата столица се е увеличил с 671 души спрямо 2013 г., а общо тук са преминали и са били лекувани 18 611 души както от Великотърновска, така и от някои съседни области. Нито един пациент не е бил върнат, като с повишено внимание се обгрижват тежките случаи, т.е. големи операции по спешност, както и случаите на травматизъм, които по принцип са много заради локацията на областта като транспортен център. Областната болница поема и всички пациенти в тежко състояние от районните здравни заведения в Горна Оряховица, Павликени и Свищов, коментира още медицинският директор.

ФИНАНСИРАНЕТО НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ Е ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, призна още д-р Сибила Маринова. Държавата осигурява 90% от средномесечните миналогодишни разходи. Въпреки това и въпреки нарасналите разходи за заплати, осигуровки и т.н. здравното заведение ще продължи политиката на обновяване на материалната база, която в по-голямата си част е морално остарялата. Само за миналата година в МОБАЛ са инвестирани около 650 000 лв. за нова техника. Д-р Маринова бе категорична, че нивото на здравните услуги в кардиологията чувствително ще бъде повишено, тъй като вече е задвижена поръчката за доставка на кардиоангиограф. Апаратът ще е на стойност около 1, 5 млн. лв. по европейски проект на Министерството на здравеопазването. Освен това болницата ще кандидатства за обновяване на кардиологичното интензивно отделение, където има нужда от ремонт и на операционния блок.

ОТ СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ В БОЛНИЦАТА ПЕТИМА МЛАДИ ЛЕКАРИ ЗАПОЧВАТ РАБОТА в хирургията, кардиологията и педиатрията. МОБАЛ привлече и мнозина външни специалисти, които лекуват местни пациенти. Това са медици от Националната кардиологична болница, от „Сити клиник” в столицата, ортопедичното отделение на „Св. Марина” във Варна и други водещи клиники в страната.

Е. СВЕТОСЛАВОВА