Осма донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” за 2017 г.

На 16-ти октомври т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 20-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на тежка черепно мозъчна травма. Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 10-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и осми реализиран донор.
Екип на УБ „Лозенец“ взема донора за извършване на експлантация на органите – сърце, бъбреци, черен дроб. Предстоят трансплантации на бъбреците и на черния дроб в УБ „Лозенец“. Трансплантацията на сърцето ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщи д-р Сибила Маринова – началник на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“.
Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и всички съпричастни медици и професионалисти по здравни грижи.
Припомняме, че от 9-ти до 15-ти октомври се проведе Европейска седмица на донорството и трансплантациите, а специално събитие за целта МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ домакинства на 12-ти октомври. Тогава бяха връчени статуетки на близките на донорите за последната година, изработени по поръчка на изпълнителния директор на ИАТ в България д-р Марияна Симеонова. Събитието уважиха и трансплантирани – реципиенти, чийто „втори живот“ тече благодарение на хуманността на близките на донорите.