Номинираха д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова за „Достойните българи“

КООРДИНАТОРИТЕ ПО ДОНОРСТВО В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА И Д-Р ВАНЯ ЛЪЧЕЗАРОВА СА СРЕД ТАЗГОДИШНИТЕ НОМИНИРАНИ ЗА ОТЛИЧИЕТО „ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ“. Наградите се организират от вестник „24 часа“ в партньорство с БНТ и са посветени на благородството, добрите каузи и постъпки, променили и спасили нечий живот. Призовете ще бъда връчени на официална церемония в София на 19 март.

Поводът двете лекарки да попаднат в престижната класация е отдадеността им на каузата донорство. Благодарение на работата им през 2017 година в търновската болница има 9 такива случая. Тези резултати превръщат стационара в първенец сред донорските бази за страната.

Д-р Маринова и д-р Лъчезарова са пълноправни международни обучители на координатори по донорство, след като през 2016 година преминаха курс в Института по донорство и трансплантации в Барселона. Получените сертификати и опит ги превръщат в малцината специалисти у нас, почерпили опит от Испания.

Двете лекарки предприеха широка информационната кампания, под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целия свят“. Те периодично изнасят лекции по темата пред различни общности, включително и пред ученици. „В България законът е направен така, че ако някой приживе иска да стане донор, той не може да изрази това свое желание. В момента може да се изрази само несъгласие. Необходимо е законът бъде променен така, че да се избегнат недоразумения, поставящи под въпрос спасяването на човешки животи”, казва д-р Сибила Маринова.

С д-р Маринова и д-р Лъчезарова се свързва и най-голямата мотоорганизация в столицата Sofia Riders.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“