Номинираха д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова за „Достойните българи“

Координаторите по донорство в МОБАЛ „Д- Стефан Черкезов“ във Велико Търново д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова са номинирани за отличието „Достойните българи“ за 2018 г. Годишните награди се организират от вестник „24 часа“, а връчването им ще бъде на 19 март в София. Тази година партньор в реализирането на проекта е БНТ.
Благодарение работата на д-р Маринова и д-р Лъчезарова, през 2017 г. в МОБАЛ са реализирани 9 донора. Това поставя великотърновската болница на първото място сред донорските бази в България. В основата са двете лекарки, които са лично ангажирани с каузата. Информационната кампания, която водят, д-р Маринова и д-р Лъчезарова са нарекли „Частица от теб може да бъде за някого целия свят“. За смисъла на донорството двете лекарки говорят пред различни общности, включително и пред ученици, като по този начин каузата им достига и до техните семейства. С д-р Маринова и д-р Лъчезарова се свързва и най-голямата мотоорганизация в столицата Sofia Riders. Предстои двете лекарки да влязат и при студентите от Великотърновския университет, мотивират номинацията от „24 часа“.
Човек трябва да е достатъчно силен пред смъртта, каза в интервю за областния седмичник „Кореспондент“ през ноември 2017 г. д-р Сибила Маринова. Хората започнаха да разбират идеята, очевидно ни вярват, щом дават съгласието техен близък да стане донор. Донорството спасява човешки живот – когато за някой няма никаква надежда, няма по-благородно нещо от това да се спасят други хора. Донорството не е да дадеш всичко от себе си, за да запазиш един напълно непознат човек жив, а е един напълно непознат човек да даде всичко от себе си, за да запази част от тебе жива, каза тогава д-р Маринова.