Нов 4D ехограф в Диагностично-консултативният център

 Апаратът е от най-ново поколение, марка Samsung Medison, и е произведен през 2014г. Стойността на ехографа е около 80 хил. лв. и е закупен със средства на Диагностично-консултативния център. Той ще се използва не само от акушер-гинеколози, но също и от педиатри, ортопеди, гастроентеролози и други специалисти, тъй като апаратът е с големи диагностични възможности.
„ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов” е по-специфично от останалите ДКЦ-та, тъй като има две основни предимства. Първото е, че има възможност да извършва диагностика на едно високо европейско ниво, използвайки диагностичната база на разкрития в областната болница Регионален център за диагностика на онкологични заболявания. Той разполага с ядрено-магнитен резонанс, последно поколение скенер и мамограф, както и дигитален рентгенов апарат с висока разделителна способност. Второто предимство е, че още по време на обсъждането на концепцията за бъдещата работа на ДКЦ-то решихме да закупим последен модел 4D ехограф”, разказа д-р Николен Стойнов, който през август пое управлението на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов”.
 
Апаратът притежава т.нар. 4D ехографска сонда, която позволява да се виждат обектите в обем и в реално време и е единственият подобен апарат, последен модел в областта. Най-голямото приложение ехографът има в пренаталната диагностика на бременните жени, тъй като дава възможност да се огледа подробно плодът във всичките му измерения, както и движението на кръвта от майката към бебето и обратно. По този начин могат да бъдат установени или отхвърлени някои от вродените аномалии и да се следят жените с високо рискова бременност. След закупуването на новия ехограф, с който работят двама АГ специалисти, вече се преглеждат бъдещи майки от Велико Търново и Горна Оряховица. От следващата година се обмисля в ДКЦ-то да бъде разкрита и женска консултация, като за тази цел кабинетът, в който се намира ехографът, е пригоден и за гинекологични прегледи.
Второто голямо приложение на модерния ехограф е в областта на гастроентерологията, тъй като в реално време показва движението на кръвта в черния дроб, панкреаса, които се виждат в целия им обем, а може да бъде използван и от други медицински специалисти. Ортопедите също могат да се възползват от апарата за прегледите на новородени за луксация на тазобедрените стави, а невролозите изследват движението на кръвта в мозъчните съдове. Педиатрите пък ще могат да извършват диагностика в ранна детска възраст за вродени малформации на отделителната система, които, за съжаление, не са рядкост. През последните пет години у нас се отчита увеличаване на бъбречните заболявания в детска възраст. Според едно от последните проучвания в страната от 3 до 10 на всеки 1000 бебета са с бъбречна малформация, като по-често засегнати са момичетата. Когато аномалията е тежка, тя се проявява с бъбречна недостатъчност, а когато е лека – с чести инфекции на отделителната система. Понякога малформациите нямат клинични симптоми и се установяват случайно на доста по-късна възраст. Затова педиатрите препоръчват профилактични прегледи в периода от 1, 5 до 3-годишна възраст, за да се избегнат евентуални усложнения, каза още д-р Стойнов.
 
25% ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ОТЧИТА ДИАГНОСТИЧНИЯТ ЦЕНТЪР
 
В момента продължава обновяването на ДКЦ-то в МОБАЛ, като част от концепцията за бъдещето му развитие е редуциране на заплащането на управителя и ръководния екип. През последните месеци Диагностично-консултативният център отчита значително увеличаване броя на пациентите и приходите от Здравната каса, както и от платените прегледи.
„Вече привлякохме и трима нови специалисти – ортопед, невролог и гинеколог, които започнаха работа към центъра, а скоро предстои да сключим договор с физиотерапевт. След Нова година предстои да сключим договор и с втори, тъй като идеята ни е да направим физиотерапия”, допълни д-р Стойнов. Той допълни, че ДКЦ-то работи с направления от личния лекар, както и платени прегледи. Също така вече е дооборудван и УНГ кабинетът, като вече всички изследвания се правят на едно място.