Нов уред помага на пациентите във физиотерапията в ДКЦ „Д-р Ст. Черкезов”

С НОВ УРЕД ЗА РАЗДВИЖВАНЕ РАЗПОЛАГА ФИЗИОТЕРАПИЯТА В ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИЯ ЦЕНТЪР „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА. Медицинското оборудване се нарича „Клетка на Роше” и се използва за извършване на определени активни упражнения от ненатоварващи позиции. Уредът е подходящ за раздвижване на горни и долни крайници при пациенти с фрактури, претоварване, обездвижване, след оперативна намеса, както и след прекаран инсулт. Физиотерапията, която стартира дейността си в началото на тази година, разполага с модерно оборудване, както и т.нар. екранирана кабина за високочестотна терапия, подходяща за деца със заболявания на горните дихателни пътища.

Физиотерапията се прилага на пациенти на различна възраст – както деца, така и възрастни. Лекува голяма част от подострите и хронични заболявания, възпалителни и болкови синдроми при неврологични, ортопедични, отоларингологични, кожни и пулмологични заболявания. За разлика от терапията с лекарства при нея няма вредно въздействие, разказа кинезитерапевтът Николай Тончев. Тези процедури не са подходящи само за хората с кардиостимулатор, страдащи от епилепсия и онкологични заболявания. Приложена навреме към основното лечение при дадено заболяване, води до много по-бързо възстановяване. Изключително добре се повлияват пациентите с неврологични заболявания, включително и след прекаран инсулт, с различни невралгии, дископатии, артрози, както и всички травми, фрактури и изкълчвания.

С настъпването на есенно-зимния сезон зачестяват респираторните заболявания при деца и възрастни, активират сe и се обострят синузитите, които могат да бъдат успешно повлияни с физиотерапия. Подходяща е също и за хората с хронични увреждания на опорно-двигателния апарат – ставни болки, болки в кръста, мускулите, коленете и стъпалата. Затова и пациентите, които най-често търсят помощ от физиотерапевтите, са предимно неврологично болните и хората с ортопедични проблеми. Кварцовата лампа пък има много добър ефект при хората, страдащи от псориазис и други кожни заболявания. От тези процедури могат да се възползват всички здравноосигурени пациенти с направление от личния лекар или от специалист, както и на свободен прием. Желателно е да се направят поне 10 процедури, за да имат положителен ефект, съветват специалистите.

Интересът към физиотерапията е голям и вече има записвания дори и за януари. А от февруари досега по Здравна каса са преминали над 550 души.

„За втори път правя такъв курс и съм много доволен”, сподели 49-годишният Стефан от В. Търново, който претърпява инцидент по време на работа и получава фрактура на ходилото на единия крак.

Във физиотерапията работят д-р Десислава Димитрова и д-р Севдалинка Йоцова, както и рехабилитаторите Николай Тончев и Диана Събева. През последните две години ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов” бележи ръст като структура, което се потвърждава и от факта, че броят на специалистите, които работят там, е нараснал двойно и в момента те са общо 38, заяви д-р Николен Стойнов, който е управител на центъра. През 2014 г. бе закупен и модерен 4Д ехограф, който в момента се използва както от АГ специалисти, така и от съдови лекари, ортопеди, невролози, ендокринолози, гастроентеролози, специалисти вътрешни болести. Заради увеличения интерес към диагностично-консултативния център предстои закупуването на още един ехограф, както и разкриването на нови медицински дейности.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“