Нов метод за лечение на остеопороза предстои да въведе търновската болница

СЪВРЕМЕНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА ПРИ ЖЕНИ ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН ОТ СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. Той ще се прилага от д-р Николай Мойнов – началник на отделението по неврохирургия. Самият метод представлява вкарване на костен цимент с помощта на игли в засегнатите прешлени на гръбначния стълб. Подобни миниинвазивни процедури се прилагат в някои от по-големите лечебни заведенияи у нас и са изключитлено щадящи за пациентите. Още на третия ден могат да бъдат изписани, като манипулациите ще се извършват с местна или пълна упойка, уточни д-р Мойнов. По този начин се постига значително заздравяване на увредения прешлен и облекчаване на болката.

„Остеопорозата засяга все повече хора и затова плановете ми са да развия този метод в търновската болница. Самите пациенти лично аз ги деля на два вида – болни с доказана остеопороза, но без фрактура и промяна на прешлените и болни с доказана остеопороза и фрактури или деформация на прешлените. При тези, които имат доказано заболяване, но все още нямат счупвания, е най-добре да се постави цимент, който се вкарва с помощта на игли от двете страни на прешлена. По този начин се заздравява мястото, а вероятността от фрактура е минимална”, обясни д-р Мойнов. За съжаление, при тези пациенти Здравната каса не поема разходите на интервенциите.

При пациентите с фрактури могат да бъдат приложени два варианта за подобряване на състоянието им. Първият е мястото да се заздрави отново чрез имплантирането на костен цимент, който обаче не променя формата на прешлена, а вторият е с вкарването на специален балон, който се раздува и възвръща формата на прешлена, след което мястото също се запълва с цимент. При първия вариант Здравната каса поема стойността на интервенцията на 100%, а при втория само частично, уточни д-р Николай Мойнов. При използването на т.нар. балон стойността на процедурата е около 4800 лв., от които касата поема около 2600 лв., а останалите са за сметка на пациента.

Сред бъдещите планове на д-р Николай Мойнов е закупуването на модерен апарат за т.нар. невронавигация, който ще се използва за операция на тумори, давайки изключителна прецизна локализация на самото образувание.

Освен това апаратът ще разполага със софтуер, който ще се използва при стабилизиращите гръбначни операции, давайки по-голяма прецизност в работата на екипа. За закупуването на апарата д-р Мойнов има подкрепата на ръководството на лечебното заведение, но преди да бъде закупен, отделението по неврохирургия трябва да получи трето ниво на компетентност. С подобна апаратура разполагат много малко лечебни заведения у нас. Използва се предимно за отстраняването на доброкачествени и злокачествени тумори в мозъка, като през последните години се наблюдава истински бум на тази патология.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“