Нова донорска ситуация в МОБАЛ за 2016г.

donorsНа 12 октомври т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 61-годишна жена от Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е 6-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и трети реализиран донор.

Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците на 61-годишната жена се извършват към този час в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто епик в ранните часове на 13-ти октомври взе донора.

Сърцето ще бъде трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека – в Университетска болница „Лозенец“ УМБАЛ, а черният дроб във Военномедицинска академия.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.

Към момента, на тежката загуба за семейството на 61-годишната жена, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от сърце, а 988 от трансплантация на бъбрек. Чакащите черен дроб са 44-ма. /бел.: статистиката е по данни на ИАТ към 06.10.2016 г. видно на http://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php/

От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта, т.е. безмерната сила на човешкия дух на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите /в т.ч. и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”/ упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ, Изпълнителната агенция по трансплантация /компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в България/ смъртта е дала шанс за живот за 31 души /20 бъбречни трансплантации, 4 трансплантации на сърце и 7 чернодробни трансплантации/.